Tuesday, April 23, 2013

telur masin buat sendiri

Telur Masin Sekam Padi

Bahan-bahan
Telur Itik 20 biji
Serbuk Sekam padi dibakar
Garam 500 gram
Tanah liat 500gram

Cara-cara membuatnya ialah
Campuran garam dengan tanah liat,( Garam 500 gram dan Tanah liat 500gram)
kemudian basuh bersih telur itik tersebut .. Tumbuk tanah liat bersama garam tersebut atau adunkan air garam dan tanah liat sehingga adunan tersebut benar-benar sebati.. Salutkan telur dengan bancuhan tanah liat. kemudian golekkan atas sekam padi sehingga rata ... kepal-kepalkan telut tersebut supaya bersalut pada telur tersebut. Tekan-tekan telur tersebut supaya bancuhan sekam garam tanah liat itu padat , kemudian susun baik-baik dan simpan didalam tempat simpanan sama ada di susun dan simpan dalam kotak kayu.. Telur tersebut di simpan selama 25 hingga 30 hari sebelum dijual...kalau boleh dalam masa 10 hari cuba korang test dulu rasa kemasinan telur tersebut ...Kalau kurang masin lagi simpan lagi dalam seminggu... cuba lagi rasa tahap kemasinan telur itik tersebut ... .
Telur Masin Sekam Padi 

Bahan-bahan
Telur Itik 20 biji
Serbuk Sekam padi dibakar
Garam 500 gram
Tanah liat 500gram

Cara-cara membuatnya ialah
Campuran garam dengan tanah liat,( Garam 500 gram dan Tanah liat 500gram)
kemudian basuh bersih telur itik tersebut .. Tumbuk tanah liat bersama garam tersebut atau adunkan air garam dan tanah liat sehingga adunan tersebut benar-benar sebati.. Salutkan telur dengan bancuhan tanah liat. kemudian golekkan atas sekam padi sehingga rata ... kepal-kepalkan telut tersebut supaya bersalut pada telur tersebut. Tekan-tekan telur tersebut supaya bancuhan sekam garam tanah liat itu padat , kemudian susun baik-baik dan simpan didalam tempat simpanan sama ada di susun dan simpan dalam kotak kayu.. Telur tersebut di simpan selama 25 hingga 30 hari sebelum dijual...kalau boleh dalam masa 10 hari cuba korang test dulu rasa kemasinan telur tersebut ...Kalau kurang masin lagi simpan lagi dalam seminggu... cuba lagi rasa tahap kemasinan telur itik tersebut ... .

No comments:

Post a Comment