Pekasam telur Itik Masin
Bahan-bahan
6 biji Telur Itik
Garam kasar dalam ½ hingga 1 cawan (150 gram garam)
½ liter air
Cara-caranya ialah
Bersihkan dengan span telur tersebut terlebih dahulu dari segala kekotoran
Didihkan air, masukkan garam dan kacau hingga garam tersebut larut
( caranya masukkan sedikit demi sedikit garam tersebut sehinggalah
garam tersebut tak larut.. ini tandanya air garam tersebut sudah masin
lah)
Angkat dan biarkan sejuk sebentar.
Ambil bekas seperti
balang plastik susun telur tersebut kedalam balang tersebut kemudian
masukkan air garam yang disejukkan tadi ke dalam balang. Pastikan telur
tersebut tenggelam dan tutup bekas tersebut.. tulislah haribulan/tarikh
dibotol agar kita tak lupa tarikh memula kita mula buat untuk tahu tahap
kemasinan telur.Kalau simpan jangan plak simpan dalam peti sejuk ye.
Selepas 2 ke 3 minggu , bolehlah telur tersebut di masak atau direbus...
Pekasam telur Itik Masin
Bahan-bahan
6 biji Telur Itik
Garam kasar dalam ½ hingga 1 cawan (150 gram garam)
½ liter air
Cara-caranya ialah
Bersihkan dengan span telur tersebut terlebih dahulu dari segala kekotoran
Didihkan air, masukkan garam dan kacau hingga garam tersebut larut
( caranya masukkan sedikit demi sedikit garam tersebut sehinggalah garam tersebut tak larut.. ini tandanya air garam tersebut sudah masin lah)
Angkat dan biarkan sejuk sebentar.
Ambil bekas seperti balang plastik susun telur tersebut kedalam balang tersebut kemudian masukkan air garam yang disejukkan tadi ke dalam balang. Pastikan telur tersebut tenggelam dan tutup bekas tersebut.. tulislah haribulan/tarikh dibotol agar kita tak lupa tarikh memula kita mula buat untuk tahu tahap kemasinan telur.Kalau simpan jangan plak simpan dalam peti sejuk ye.
Selepas 2 ke 3 minggu , bolehlah telur tersebut di masak atau direbus...
Bahan-bahan
6 biji Telur Itik
Garam kasar dalam ½ hingga 1 cawan (150 gram garam)
½ liter air
Cara-caranya ialah
Bersihkan dengan span telur tersebut terlebih dahulu dari segala kekotoran
Didihkan air, masukkan garam dan kacau hingga garam tersebut larut
( caranya masukkan sedikit demi sedikit garam tersebut sehinggalah garam tersebut tak larut.. ini tandanya air garam tersebut sudah masin lah)
Angkat dan biarkan sejuk sebentar.
Ambil bekas seperti balang plastik susun telur tersebut kedalam balang tersebut kemudian masukkan air garam yang disejukkan tadi ke dalam balang. Pastikan telur tersebut tenggelam dan tutup bekas tersebut.. tulislah haribulan/tarikh dibotol agar kita tak lupa tarikh memula kita mula buat untuk tahu tahap kemasinan telur.Kalau simpan jangan plak simpan dalam peti sejuk ye.
Selepas 2 ke 3 minggu , bolehlah telur tersebut di masak atau direbus...
No comments:
Post a Comment