Petua: asam gelugur hilangkan hanyir
Salam,
Macam2 bahan digunakan oleh surirumah untuk membuang hanyir ikan
terutama ikan air tawar/ikan sungai, udang, sotong, ketam dan lain2.
Keluarga saya biasa guna campuran asam jawa dengan tepung gandum, bahan
ini digaul kpd ikan dan makanan laut lainnya dan dibilas.
Beberapa tahun dahulu, seorang makcik di Temerluh telah menunjukkan
kepada saya cara guna sekeping asam gelugur untuk membersih ikan. Amat
menakjupkan memang ikan2 tu jauh lebih bersih dari kaedah keluarga saya.
Semua lendir2 ikan hilang dan ikan menjadi kesat dan hanyir pun hilang.
aKhirnyA saya menggunakan kaedah ini hingga sekarang kepada semua
hidupan yg hendak dimasak. Ayam dan daging pun saya guna kaedah sama.
Sekeping asam gelugur/asam keping boleh mencuci beberapa kilo
ikan/daging. Asam keping ni boleh digunakan berulang kali hingga hancur.
Untuk sotong sekeping asam gelugur untuk sekilo sotong adalah memadai
dan ulangi membuang air/bilas 2-3 kali hingga puas hati kebersihannya.
Selain membersih dan menghilang hanyir ikan/makanan laut , asam gelugur
juga membersihkan dan menghilangkan hanyair tangan kita.Selamat
mencuba.
Petua: asam gelugur hilangkan hanyir
Salam,
Macam2 bahan digunakan oleh surirumah untuk membuang hanyir ikan terutama ikan air tawar/ikan sungai, udang, sotong, ketam dan lain2. Keluarga saya biasa guna campuran asam jawa dengan tepung gandum, bahan ini digaul kpd ikan dan makanan laut lainnya dan dibilas.
Beberapa tahun dahulu, seorang makcik di Temerluh telah menunjukkan kepada saya cara guna sekeping asam gelugur untuk membersih ikan. Amat menakjupkan memang ikan2 tu jauh lebih bersih dari kaedah keluarga saya. Semua lendir2 ikan hilang dan ikan menjadi kesat dan hanyir pun hilang. aKhirnyA saya menggunakan kaedah ini hingga sekarang kepada semua hidupan yg hendak dimasak. Ayam dan daging pun saya guna kaedah sama.
Sekeping asam gelugur/asam keping boleh mencuci beberapa kilo ikan/daging. Asam keping ni boleh digunakan berulang kali hingga hancur. Untuk sotong sekeping asam gelugur untuk sekilo sotong adalah memadai dan ulangi membuang air/bilas 2-3 kali hingga puas hati kebersihannya.
Selain membersih dan menghilang hanyir ikan/makanan laut , asam gelugur juga membersihkan dan menghilangkan hanyair tangan kita.Selamat mencuba.
Salam,
Macam2 bahan digunakan oleh surirumah untuk membuang hanyir ikan terutama ikan air tawar/ikan sungai, udang, sotong, ketam dan lain2. Keluarga saya biasa guna campuran asam jawa dengan tepung gandum, bahan ini digaul kpd ikan dan makanan laut lainnya dan dibilas.
Beberapa tahun dahulu, seorang makcik di Temerluh telah menunjukkan kepada saya cara guna sekeping asam gelugur untuk membersih ikan. Amat menakjupkan memang ikan2 tu jauh lebih bersih dari kaedah keluarga saya. Semua lendir2 ikan hilang dan ikan menjadi kesat dan hanyir pun hilang. aKhirnyA saya menggunakan kaedah ini hingga sekarang kepada semua hidupan yg hendak dimasak. Ayam dan daging pun saya guna kaedah sama.
Sekeping asam gelugur/asam keping boleh mencuci beberapa kilo ikan/daging. Asam keping ni boleh digunakan berulang kali hingga hancur. Untuk sotong sekeping asam gelugur untuk sekilo sotong adalah memadai dan ulangi membuang air/bilas 2-3 kali hingga puas hati kebersihannya.
Selain membersih dan menghilang hanyir ikan/makanan laut , asam gelugur juga membersihkan dan menghilangkan hanyair tangan kita.Selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment