Thursday, April 25, 2013

asam gelugur buang hanyir

Petua: asam gelugur hilangkan hanyir




Salam,

Macam2 bahan digunakan oleh surirumah untuk membuang hanyir ikan terutama ikan air tawar/ikan sungai, udang, sotong, ketam dan lain2. Keluarga saya biasa guna campuran asam jawa dengan tepung gandum, bahan ini digaul kpd ikan dan makanan laut lainnya dan dibilas.

Beberapa tahun dahulu, seorang makcik di Temerluh telah menunjukkan kepada saya cara guna sekeping asam gelugur untuk membersih ikan. Amat menakjupkan memang ikan2 tu jauh lebih bersih dari kaedah keluarga saya. Semua lendir2 ikan hilang dan ikan menjadi kesat dan hanyir pun hilang. aKhirnyA saya menggunakan kaedah ini hingga sekarang kepada semua hidupan yg hendak dimasak. Ayam dan daging pun saya guna kaedah sama.


Sekeping asam gelugur/asam keping boleh mencuci beberapa kilo ikan/daging. Asam keping ni boleh digunakan berulang kali hingga hancur. Untuk sotong sekeping asam gelugur untuk sekilo sotong adalah memadai dan ulangi membuang air/bilas 2-3 kali hingga puas hati kebersihannya.

Selain membersih dan menghilang hanyir ikan/makanan laut , asam gelugur juga membersihkan dan menghilangkan hanyair tangan kita.Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment