Wednesday, April 10, 2013

donut rambu ramba

 

Bahan A :
500gm tpg gandum
1 paket mauripan
1 sudu kfc garam halus
** satukan semua bahan dalam bekas.. gaul mesra, sekata

Bahan B :
4 biji kentang buang kulit, rebus hingga empuk, tos air, sejukkan
1/2 cawan susu pekat
1 cawan air
1 tbsp margerine
**satukan semua bahan blender hingga halus

Bahan tabur : gula kastor
Bahan sos : susu pekat manis [sira atas donut]

Cara-cara :
- campurkan bahan B dlm A, masukkan sikit2 sambil menguli.. buat smpai habis bahan B tu..
- uli adunan smpai tak melekat dijari, tu tanda nyer doh dh ok, klo melekat pandai2 lah tambah tpg sikit2 yer..
- perap 30 minit, akan naik berganda
- uli kecil ikut saiz donut yg dikehendaki.. aleen guna acu donat dan terapkan..
- dah terapkan..rehatkan pula dlm 10 minit, donut akan nmpak montok sedikit.. panas myk, goreng
- ketika menggoreng myk mesti byk supaya donut cantik terapung semasa digoreng.. api sederhana ok, rajin2 lah balik kan donut supaya masak sekata..
- sejukkan.. sira gula kastor atau mkn dengan susu pekat manis..

 ALEEN UPLOAD PIC UTK REFERENCE



kentang yg sudah direbus empuk


sepeket mauripan


garam halus


bahan2 A digaul sekata


bahan2 B diblender halus


lps blender dpt halus macam ni..


masukkan sikit2 bahan B sambil menguli..


doh dah siap tak melekat sedia utk diperapkan/direhatkan 30 minit


sblm proses direhatkan, yg ni aleen sengaja buat colourful dulu.. ikut lah kreativiti masing2 yer.. nk buat donut ori pn blh jgn campur warna. rehatkan 30 minit tutup dgn plastik bersih


dah siap terapkan dgn acuan


separuh masak, aleen nak frozenkan..


dah siap goreng utk dihidangkan, bersama susu pekat manis


disira dengan gula kastor

SELAMAT MENCUBA!!!
 
dari blog daleenpersona.bc

No comments:

Post a Comment