Resepi Air Soya
Bahan-Bahan:
1 kg kacang soya
3 helai daun pandan
1 sudu teh garam
9 liter air
Bahan Air Gula:
1 kg gula
1 liter air
Peralatan:
Mesin soya/ blender
Tapis teh tarik mamak/kain net putih
Bekas tapis plastik
1 periuk sederhana
1 bekas tong panas/hot container
Cara-cara:
Step 1
Basuh kacang soya dan rendam di dalam bekas selama 4 hingga 5 jam sahaja.
Toskan kacang soya yang telah kembang tersebut menggunakan tapis plastik.
Step 2
Kisar atau blend kacang soya tersebut dengan 6 liter air sahaja.
Blend hingga kacang soya betul-betul hancur.
Step 3
Tapis air soya yang telah dikisar itu 1 kali dengan menggunakan tapis teh tarik mamak/kain net@muslin ke dalam bekas.
Perah air kacang soya untuk cepatkan proses penapisan ini.
Step 4
Blend hampas kacang soya yang telah diasingkan di dalam bekas lain sebelum ini dengan sukatan 3 liter air sahaja.
Tapis dan perah pati kacang soya ke dalam bekas (sama seperti di step 3).
Step 5
Tuang air soya yang telah ditapis ke dalam periuk sederhana untuk dimasak.
Gunakan penapis plastik untuk tapis air soya ke dalam periuk.
Step 6
Simpulkan 3 helai daun pandan dan masukkan satu sudu teh garam ke dalam periuk berisi air soya.
Tutup periuk. Kacau air soya selang 10-15 minit supaya ia tidak membuak-buak atau melimpah.
Masak dengan api perlahan selama 1 jam. Air soya akan mendidih apabila ia telah masak.
Step 7, 8, ke 100 dan seterusnya…minumla..tunggu apa lagi. Dah ready n
mantop dah tu! Pati Soya ni sangat Pekat. Bubuh ais untuk lebih kaww.
Atau mana yang suka air gula merah tu adjust le sendiri.
* Ini
cuma 1 dari teknik buat air soya. Ada banyak lagi cara n teknik yg
berbeza boleh dicuba.Lain orang lain kaedahnya. Teknik ini adalah yang
paling simple n guna peralatan yang mesti semua orang dah ada di rumah.
Resepi Air Soya
Bahan-Bahan:
1 kg kacang soya
3 helai daun pandan
1 sudu teh garam
9 liter air
Bahan Air Gula:
1 kg gula
1 liter air
Peralatan:
Mesin soya/ blender
Tapis teh tarik mamak/kain net putih
Bekas tapis plastik
1 periuk sederhana
1 bekas tong panas/hot container
Cara-cara:
Step 1
Basuh kacang soya dan rendam di dalam bekas selama 4 hingga 5 jam sahaja.
Toskan kacang soya yang telah kembang tersebut menggunakan tapis plastik.
Step 2
Kisar atau blend kacang soya tersebut dengan 6 liter air sahaja.
Blend hingga kacang soya betul-betul hancur.
Step 3
Tapis air soya yang telah dikisar itu 1 kali dengan menggunakan tapis teh tarik mamak/kain net@muslin ke dalam bekas.
Perah air kacang soya untuk cepatkan proses penapisan ini.
Step 4
Blend hampas kacang soya yang telah diasingkan di dalam bekas lain sebelum ini dengan sukatan 3 liter air sahaja.
Tapis dan perah pati kacang soya ke dalam bekas (sama seperti di step 3).
Step 5
Tuang air soya yang telah ditapis ke dalam periuk sederhana untuk dimasak.
Gunakan penapis plastik untuk tapis air soya ke dalam periuk.
Step 6
Simpulkan 3 helai daun pandan dan masukkan satu sudu teh garam ke dalam periuk berisi air soya.
Tutup periuk. Kacau air soya selang 10-15 minit supaya ia tidak membuak-buak atau melimpah.
Masak dengan api perlahan selama 1 jam. Air soya akan mendidih apabila ia telah masak.
Step 7, 8, ke 100 dan seterusnya…minumla..tunggu apa lagi. Dah ready n mantop dah tu! Pati Soya ni sangat Pekat. Bubuh ais untuk lebih kaww. Atau mana yang suka air gula merah tu adjust le sendiri.
* Ini cuma 1 dari teknik buat air soya. Ada banyak lagi cara n teknik yg berbeza boleh dicuba.Lain orang lain kaedahnya. Teknik ini adalah yang paling simple n guna peralatan yang mesti semua orang dah ada di rumah.
Bahan-Bahan:
1 kg kacang soya
3 helai daun pandan
1 sudu teh garam
9 liter air
Bahan Air Gula:
1 kg gula
1 liter air
Peralatan:
Mesin soya/ blender
Tapis teh tarik mamak/kain net putih
Bekas tapis plastik
1 periuk sederhana
1 bekas tong panas/hot container
Cara-cara:
Step 1
Basuh kacang soya dan rendam di dalam bekas selama 4 hingga 5 jam sahaja.
Toskan kacang soya yang telah kembang tersebut menggunakan tapis plastik.
Step 2
Kisar atau blend kacang soya tersebut dengan 6 liter air sahaja.
Blend hingga kacang soya betul-betul hancur.
Step 3
Tapis air soya yang telah dikisar itu 1 kali dengan menggunakan tapis teh tarik mamak/kain net@muslin ke dalam bekas.
Perah air kacang soya untuk cepatkan proses penapisan ini.
Step 4
Blend hampas kacang soya yang telah diasingkan di dalam bekas lain sebelum ini dengan sukatan 3 liter air sahaja.
Tapis dan perah pati kacang soya ke dalam bekas (sama seperti di step 3).
Step 5
Tuang air soya yang telah ditapis ke dalam periuk sederhana untuk dimasak.
Gunakan penapis plastik untuk tapis air soya ke dalam periuk.
Step 6
Simpulkan 3 helai daun pandan dan masukkan satu sudu teh garam ke dalam periuk berisi air soya.
Tutup periuk. Kacau air soya selang 10-15 minit supaya ia tidak membuak-buak atau melimpah.
Masak dengan api perlahan selama 1 jam. Air soya akan mendidih apabila ia telah masak.
Step 7, 8, ke 100 dan seterusnya…minumla..tunggu apa lagi. Dah ready n mantop dah tu! Pati Soya ni sangat Pekat. Bubuh ais untuk lebih kaww. Atau mana yang suka air gula merah tu adjust le sendiri.
* Ini cuma 1 dari teknik buat air soya. Ada banyak lagi cara n teknik yg berbeza boleh dicuba.Lain orang lain kaedahnya. Teknik ini adalah yang paling simple n guna peralatan yang mesti semua orang dah ada di rumah.
No comments:
Post a Comment