Saturday, April 13, 2013

apam ori dariblog dapur tanpa sempadan

rsz_dsc_7674

BAHAN-BAHANNYA :-)
200 gram tepung gandum
50 gram tepung beras (mat guna cap teratai)
75 gram gula perang @ soft brown sugar
1 cawan air
6 gram instant yeast
1/4 cawan air suam
Kelapa parut putih secukupnya + sedikit garam halus = gaul rata2
Sambal tumis (optional)
CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Satukan yeast dengan air suam, kacau rata dan biar sekejap hingga bebuih2 (tujuan nak bagi cepat  bancuhan apam tu naik). Satukan semua bahan lain kecuali kelapa parut dan sambal tumis, ke dalam mangkuk adunan. Kacau rata dan tuang bancuhan yeast tadi. Kacau lagi hingga sebati.
  2. Leser tin bulat berukuran 8 inci (atau 9 inci) dengan minyak masak (mat guna marjerin), tuang adunan apam dan rehatkan 1 jam atau hingga naik. Kukus atas air mendidih selama 40 - 45 minit, atau bila diuji dengan mencucuk lidi sate pada apam dan keluarnya bersih, tanda dah masak.
  3. Biarkan sejuk sebelum dikeluarkan, potong dan hidangkan bersama kelapa parut dan sambal tumis....

No comments:

Post a Comment