Friday, October 26, 2012

laksa johor

Zailan Yusoff: Laksa Johor menu wajib keluarga
ROSMAH IDAYU ABU SAMAH FOTO: NASHRUL HAQ
27 September 2012
Tengku Hairul: 'Saya baca, paling tidak 40 minit...'
Muka Depan Majalah MIDI
Zailan Yusoff: Laksa Johor menu wajib keluarga
Zailan Yusoff
KETIKA penulis berkunjung ke kediaman Zailan Yusoff yang terletak di Bukit Jelutong, Shah Alam, dari pintu pagar kediaman aroma laksa Johor sudah boleh dihidu.

Malah, tidak salah jika penulis mengandaikan, hidangan ini menjadi pilihan keluarga ini untuk disajikan buat tetamu yang berkunjung ke kediaman mereka.

Menurut Zailan Yusoff, setiap kali tibanya musim perayaan, antara hidangan ‘wajib’ yang sering disajikan pada pagi Syawal ialah laksa Johor. Tambah Zailan lagi, tidak sah jika pagi Syawal mereka sekeluarga tidak menikmati laksa Johor, resipi warisan keluarga secara turun-temurun.

“Apabila menyebut laksa Johor, barangkali ada yang mengandaikan ia sukar disediakan dan agak remeh penyediaannya. Namun begitu, jika anda sudah biasa apatah lagi menu tersebut kegemaran keluarga, tidak rumit membuatnya.

Sebagai ibu saya akan pastikan anak-anak, menantu dan cucu dapat menikmati hidangan istimewa ini pada musim perayaan,” ujar Zailan sambil menghidangkan menu kegemaran keluarganya itu.

Sambung Zailan lagi, laksa Johor juga sering  menjadi antara menu sarapan pagi popular selain lontong kering, nasi lemak, soto dan mi rebus terutamanya di Johor.

Malah keenakan laksa Johor dapat dilihat melalui pemilihan bahan-bahannya segar dan ditambah dengan ulam-ulaman serta sambal belacan yang menambahkan keenakan hidangan tradisi tersebut.

“Kebiasaannya, masyarakat Johor akan menikmati laksa Johor menggunakan tangan. Itulah kenikmatan yang sukar digambarkan dengan kata-kata ketika menikmati hidangan ini,” ujar Zailan seraya mengakhiri perbualan.

Laksa Johor

Bahan-bahan:


1 paket spageti (direbus dengan air dan satu sudu besar minyak sehingga lembut)

Bahan A: Direbus dan dikisar (asingkan)
1 kilo ikan kembung
100 gm udang basah
10 gm isi ikan kurau (dibakar)
50 gm udang kering

Bahan B (dikisar):
3 biji bawang besar
15 tangkai cili kering
2 cm halia
2 cm lengkuas
2 cm kunyit hidup
2 batang serai (diketuk untuk tumis)
2 keping asam gelugur
1 kotak santan
1 paket kerisik
1 paket rempah kari
4 ulas bawang putih

Bahan hiasan:
10 biji limau kasturi
1 biji timun (diracik halus)
Sedikit tauge segar
Sedikit jeruk
2 biji bawang besar
3 biji bawang merah dan hijau
Sedikit daun kesum/daun selasih

Bahan sambal belacan:
6 biji lada merah
30 gm belacan (dibakar)
1 biji bawang merah
Garam secukup rasa

Cara membuat:
1.     Rebus ikan, udang, udang kering dan isi ikan kurau bakar dan asingkan tulang dan kisar hingga halus bersama air rebusan.
2.     Untuk menyediakan kuah pula, tumis minyak dan masukkan serai yang diketuk bersama bahan B sehingga wangi
3.     Apabila garing, masukkan rempah kari dan kacau sebentar dalam beberapa  minit.
4.     Masukkan ikan, udang, udang kering dan ikan kurau kering yang dikisar tadi.
5.     Masukkan santan pekat, kerisik diikuti dengan dua mangkuk air dan masukkan asam keping.
6.     Tambah garam dan gula secukup rasa.
7.     Masak sehingga kuah pekat dengan api perlahan selama lebih kurang 1 - 1 ½  jam. Lebih lama dimasak, kuah akan lebih tahan walaupun tidak disimpan di dalam peti sejuk.
8.     Rebus spageti dan tos.
9.     Untuk menyediakan sambal belacan, mesin atau tumbuk kesemua bahan dan hidangkan bersama kuah laksa.
 
*Dipetik daripada Majalah MIDI edisi terbaru

No comments:

Post a Comment