Pekasam Ikan Puyu
Bahan-bahannya:
1 mangkuk beras
1 cawan garam kasar
3 cawan Air suam
1 kg Ikan Puyu.
Cara-caranya:
1. Gaulkan Ikan Puyu dengan garam kasar semalaman dalam bekas tertutup.
2. Campurkan 3 cawan air suam serta 1/2(setengah) cawan garam kasar dan kacau hingga larut.
3. Masukkan beras yang digoreng serta dimesin ke dalam campuran air garam.
4. Ikan yang diperap semalaman hendaklah dibasuh dahulu untuk mengurangkan masin.
5. Masukkan ikan seekor demi seekor(pastikan digaul rata dengan campuran beras) dan susun.
6. Pastikan bekas ditutup lalu dibiarkan sehingga seminggu.
Pekasam Ikan Puyu
Bahan-bahannya:
Bahan-bahannya:
1 mangkuk beras
1 cawan garam kasar
3 cawan Air suam
1 kg Ikan Puyu.
Cara-caranya:
1. Gaulkan Ikan Puyu dengan garam kasar semalaman dalam bekas tertutup.
2. Campurkan 3 cawan air suam serta 1/2(setengah) cawan garam kasar dan kacau hingga larut.
3. Masukkan beras yang digoreng serta dimesin ke dalam campuran air garam.
4. Ikan yang diperap semalaman hendaklah dibasuh dahulu untuk mengurangkan masin.
5. Masukkan ikan seekor demi seekor(pastikan digaul rata dengan campuran beras) dan susun.
6. Pastikan bekas ditutup lalu dibiarkan sehingga seminggu.
1 cawan garam kasar
3 cawan Air suam
1 kg Ikan Puyu.
Cara-caranya:
1. Gaulkan Ikan Puyu dengan garam kasar semalaman dalam bekas tertutup.
2. Campurkan 3 cawan air suam serta 1/2(setengah) cawan garam kasar dan kacau hingga larut.
3. Masukkan beras yang digoreng serta dimesin ke dalam campuran air garam.
4. Ikan yang diperap semalaman hendaklah dibasuh dahulu untuk mengurangkan masin.
5. Masukkan ikan seekor demi seekor(pastikan digaul rata dengan campuran beras) dan susun.
6. Pastikan bekas ditutup lalu dibiarkan sehingga seminggu.
No comments:
Post a Comment