Cendol Gula Melaka
Sumber resepi:Hanieliza
Cendol
Bahan:
3 cawan jus pandan + pewarna hijau (gunakan 10-15 helai daun pandan)
1 cawan tepung beras
1 sudu kecil air kapur
secubit garam
Cara:
1.Gaulkan semua bahan dan tapiskan.
2.Masak dalam kuali/non-stik wok sehingga naik wap dan kental.
(sentiasa kacau supaya tidak hangus)
3.Sediakan mangkuk berisi air sejuk atas meja.
4.Tekan atas acuan berlubang.
(Rahel guna senduk berlubang macam kak Liza)
5.Sediakan air gula merah dan santan untuk cendol.
(Boleh gantikan air soya/susu cair atau air bandung untuk makan cendol)
Sirap gula Melaka:
1 ketul gula Melaka (potong kecil2)
1/2 cawan gula pasir
1 1/4 cawan air
1 helai daun pandan
*Masak hingga gula larut dan pekat,tapiskan,sejukkan.
No comments:
Post a Comment