BINGKA UBI KAYU
BAHAN-BAHAN:
1kg ubi kayu | parut dan sejatkan airnya
280ml santan pekat
160gm gula
1 biji telur | dipukul sedikit
Sedikit pewarna kuning
Secubit garam
CARA MEMASAK:
1. Gaulkan parutan ubi bersama gula, telur, garam, pewarna kuning dan santan pekat sehingga sebati.
2. Sediakan loyang yang telah disapu sedikit minyak dan tuangkan adunan ke dalamnya.
3. Bakar pada suhu 180˚C selama 30 minit atau sehingga keperang-perangan.
BINGKA UBI KAYU
BAHAN-BAHAN:
1kg ubi kayu | parut dan sejatkan airnya
280ml santan pekat
160gm gula
1 biji telur | dipukul sedikit
Sedikit pewarna kuning
Secubit garam
CARA MEMASAK:
1. Gaulkan parutan ubi bersama gula, telur, garam, pewarna kuning dan santan pekat sehingga sebati.
2. Sediakan loyang yang telah disapu sedikit minyak dan tuangkan adunan ke dalamnya.
3. Bakar pada suhu 180˚C selama 30 minit atau sehingga keperang-perangan.
BAHAN-BAHAN:
1kg ubi kayu | parut dan sejatkan airnya
280ml santan pekat
160gm gula
1 biji telur | dipukul sedikit
Sedikit pewarna kuning
Secubit garam
CARA MEMASAK:
1. Gaulkan parutan ubi bersama gula, telur, garam, pewarna kuning dan santan pekat sehingga sebati.
2. Sediakan loyang yang telah disapu sedikit minyak dan tuangkan adunan ke dalamnya.
3. Bakar pada suhu 180˚C selama 30 minit atau sehingga keperang-perangan.
No comments:
Post a Comment