Thursday, March 7, 2013

pajeri nanas

Pajeri Nenas

Bahan-bahan: (hidangan untuk 5 orang)

3 keping nenas dipotong bulat 1 sm tebal- belah dua
2 ulas bawang merah dan 3 ulas bawang putih dihiris nipis
1/2 inci halia dihiris halus
2 sudu besar rempah kari ikan- bancuh dengan 1/2 cawan air
1 sudu besar kerisik- kelapa disangrai dan ditumbuk lumat hingga terbit minyak
2 cawan santan sederhana pekat
garam dan gula secukup rasa
minyak untuk menumis

Cara membuatnya:

1. Panaskan 2 sudu besar minyak di dalam periuk. Tumis bawang merah, putih dan halia hingga berbau wangi dan bawang merah keperangan. Masukkan rempah kari dan kerisik.

2. Tumis hingga terbit minyak sambil dikacau sekali-sekala. Gunakan api perlahan agar rempah tidak hangus. Jika rempah tidak masak betul, pajeri kita akan kurang keenakannya.

3. Masukkan santan dan nenas. Masak hingga mendidih. Masukkan garam dan 2 sudu besar gula. Didihkan lebih kurang 5 minit atau kuah nampak pekat. Jika cukup masin dan manisnya, bolehlah dimatikan api dan hidangkan bersama lauk-pauk lain.
Pajeri Nenas

Bahan-bahan: (hidangan untuk 5 orang)

3 keping nenas dipotong bulat 1 sm tebal- belah dua
2 ulas bawang merah dan 3 ulas bawang putih dihiris nipis
1/2 inci halia dihiris halus
2 sudu besar rempah kari ikan- bancuh dengan 1/2 cawan air
1 sudu besar kerisik- kelapa disangrai dan ditumbuk lumat hingga terbit minyak
2 cawan santan sederhana pekat
garam dan gula secukup rasa
minyak untuk menumis

Cara membuatnya:

1. Panaskan 2 sudu besar minyak di dalam periuk. Tumis bawang merah, putih dan halia hingga berbau wangi dan bawang merah keperangan. Masukkan rempah kari dan kerisik.

2. Tumis hingga terbit minyak sambil dikacau sekali-sekala. Gunakan api perlahan agar rempah tidak hangus. Jika rempah tidak masak betul, pajeri kita akan kurang keenakannya.

3. Masukkan santan dan nenas. Masak hingga mendidih. Masukkan garam dan 2 sudu besar gula. Didihkan lebih kurang 5 minit atau kuah nampak pekat. Jika cukup masin dan manisnya, bolehlah dimatikan api dan hidangkan bersama lauk-pauk lain.

No comments:

Post a Comment