Sambal Tempoyak Petai
Bahan-bahannya:
Petai - anggaran 1 mangkuk
Bahan-bahannya:
Petai - anggaran 1 mangkuk
Cili padi - anggaran 8-10 biji (boleh tambah jika suka pedas - ditumbuk)
Bawang putih - 2 ulas (ditumbuk)
Bawang merah - 2 ulas (ditumbuk)
Bawang besar - 2 labu (dipotong membulat)
Ikan bilis - 2-3 genggam
Tempoyak - Ikut suka banyak mana nak guna - anggaran 1 senduk
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Cara:
1- Panaskan kuali. Bila dah panas, tumiskan cili padi, bawang putih dan bawang merah.
2- Bila dah naik bau, terus je masukkan ikan bilis. Kacau rata sehingga bilis separa garing.
3- Kemudian masukkan pula tempoyak. Kacau sehingga naik bau.
4- Masukkan pula petai. Kacau lagi. Jika agak pekat dan susah nak kacau, boleh masukkan sedikit air.
5- Masukkan garam secukup rasa. Tunggu sehingga petai hampir masak barulah dimasukkan hirisan bawang besar.
6- Kacau sehingga ianya benar-benar masak barulah diangkat.
Bawang putih - 2 ulas (ditumbuk)
Bawang merah - 2 ulas (ditumbuk)
Bawang besar - 2 labu (dipotong membulat)
Ikan bilis - 2-3 genggam
Tempoyak - Ikut suka banyak mana nak guna - anggaran 1 senduk
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Cara:
1- Panaskan kuali. Bila dah panas, tumiskan cili padi, bawang putih dan bawang merah.
2- Bila dah naik bau, terus je masukkan ikan bilis. Kacau rata sehingga bilis separa garing.
3- Kemudian masukkan pula tempoyak. Kacau sehingga naik bau.
4- Masukkan pula petai. Kacau lagi. Jika agak pekat dan susah nak kacau, boleh masukkan sedikit air.
5- Masukkan garam secukup rasa. Tunggu sehingga petai hampir masak barulah dimasukkan hirisan bawang besar.
6- Kacau sehingga ianya benar-benar masak barulah diangkat.
No comments:
Post a Comment