Tuesday, September 18, 2012

tempoyak petai



Sambal Tempoyak Petai

Bahan-bahannya:

Petai - anggaran 1 mangkuk
Cili padi - anggaran 8-10 biji (boleh tambah jika suka pedas - ditumbuk)
Bawang putih - 2 ulas (ditumbuk)
Bawang merah - 2 ulas (ditumbuk)
Bawang besar - 2 labu (dipotong membulat)
Ikan bilis - 2-3 genggam
Tempoyak - Ikut suka banyak mana nak guna - anggaran 1 senduk
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis

Cara:

1- Panaskan kuali. Bila dah panas, tumiskan cili padi, bawang putih dan bawang merah.

2- Bila dah naik bau, terus je masukkan ikan bilis. Kacau rata sehingga bilis separa garing.

3- Kemudian masukkan pula tempoyak. Kacau sehingga naik bau.

4- Masukkan pula petai. Kacau lagi. Jika agak pekat dan susah nak kacau, boleh masukkan sedikit air.

5- Masukkan garam secukup rasa. Tunggu sehingga petai hampir masak barulah dimasukkan hirisan bawang besar.

6- Kacau sehingga ianya benar-benar masak barulah diangkat.

No comments:

Post a Comment