Ikan Siakap Masak Stim
BAHAN BAHAN
1 ekor ikan siakap ( siang bagi bersih )
BAHAN BAHAN
1 ekor ikan siakap ( siang bagi bersih )
2 batang serai (diketuk)
1/2 inci halia (diketuk)
1/2 inci lengkuas (diketuk)
3 ulas bwg putih (diketuk)
5-7 biji cili api (diketuk)
1 sb sos tiram
1/2 sb sos ikan
4 sb jus limau campur (limau nipis + limau kasturi)
4 sb susu cair
1 biji tomato (dibelah 4)
1 labu bwg besar (dihiris)
sedikit daun sup & daun bawang (dihiris)
1 biji cili merah (dihiris)
sedikit garam
1-1½ liter air
sedikit cendawan dan bunga kobis
1 sb tepung jagung (dibancuh dgn sedikit air)
CARA MEMBUATNYA
Didihkan air di dalam kuali. Masukkan serai, bawang putih, halia, cili api dan lengkuas. Kemudian masukkan ikan. Gunakan api sederhana.
Kemudian masukkan bawang besar, sos ikan, sos tiram, cili merah, cendawan, bunga kobis, daun sup dan daun bawang. Kacau dgn perlahan.
Akhir sekali, masukkan susu cair, jus limau, garam, tepung jagung dan tomato. Biarkan merendidih seketika. Tutup api, dan hidangkan.
1/2 inci halia (diketuk)
1/2 inci lengkuas (diketuk)
3 ulas bwg putih (diketuk)
5-7 biji cili api (diketuk)
1 sb sos tiram
1/2 sb sos ikan
4 sb jus limau campur (limau nipis + limau kasturi)
4 sb susu cair
1 biji tomato (dibelah 4)
1 labu bwg besar (dihiris)
sedikit daun sup & daun bawang (dihiris)
1 biji cili merah (dihiris)
sedikit garam
1-1½ liter air
sedikit cendawan dan bunga kobis
1 sb tepung jagung (dibancuh dgn sedikit air)
CARA MEMBUATNYA
Didihkan air di dalam kuali. Masukkan serai, bawang putih, halia, cili api dan lengkuas. Kemudian masukkan ikan. Gunakan api sederhana.
Kemudian masukkan bawang besar, sos ikan, sos tiram, cili merah, cendawan, bunga kobis, daun sup dan daun bawang. Kacau dgn perlahan.
Akhir sekali, masukkan susu cair, jus limau, garam, tepung jagung dan tomato. Biarkan merendidih seketika. Tutup api, dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment