Sunday, July 29, 2012

puding roti dari blog hanamemories.blogspot.com

Saturday, October 2, 2010

Puding Roti Sos Kastard


tengok izahdaut tayang puding roti beliau, baru haku terhingat ade sebungkus roti yg tak terusik. dah nak expired plak tuh! kes terlupa nak makan. boley gtu? hahahaha... ppon sangat sedap puding nih bila digandingkan ngan sos kastard tuh... rasa mcm nak tergolek2 menelan sesudu demi sesudu.. hihihi... resepi polo dari maya.zakry myr dan juga F&N myr.

Bahan-bahan
  • 8 keping Roti
  • * 500 ml Susu segar
  • * 4 sudu besar Gula halus
  • * 2 sudu besar Butter- cairkan
  • * 2 biji Telur
  • * 1 sudu teh Esen vanilla
  • * 1 sudu besar Tepung Jagung
  • * 1 sudu kecil serbuk cinnamon
  • 2 sudu besar Kismis
Untuk Sos Kastard
  • 1 tin susu cair
  • 2 s/b tepungkastad- hana ltk 11/2 sb je..
  • 2 s/b gula
Cara-cara
  1. Koyakkan roti dan susun dalam loyang yang telah digris dengan sedikit butter.
  2. Gaul rata bahan-bahan bertanda * dan tuang ke atas roti tadi.
  3. Biarkan sebentar dalam 20-30min agar roti terendam sepenuhnya.
  4. Taburkan kismis diatas adunan.
  5. Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau sehingga masak.
  6. Untuk membuat kuah@sos kastad - Campurkan semua bahan ke dalam periuk dan kacau hingga agak pekat.
  7. Tuang ke atas puding roti tadi.

No comments:

Post a Comment