KAILAN IKAN MASIN STIR FRY
Ini hasil tanam sendiri |
Anyway, kelmarin, Kjee suruh Unclepali beli sayur Kailan tapi dia kata tak perlu sebab dia ada tanam! Ada satu pokok besar dan satu kecik. Hmm cukup ke sebab Kjee dan Nadia kan hantu sayur. Anyway, sukanya bila Nadia pergi tuai. Segar sangat2.
Itu semalam. Hari ni Kjee pergi beli 4 tangkai kailan lagi sebab semalam tak puas makan. Tak susah masak sayur ni. ini cara Kjee. Kjee guna ikan kering tenggiri jeruk. Kalau korang guna ikan masin biasa, goreng jer pasti carik2kan isinya. Lepas tu masa nak padam api, masukkan ke dalam sayur goreng tu dan gaul sampai rata.
Sayur Kailan yang ditaman Unclepali |
Kalau guna ikan masin, jangan berani2 sangat bubuh sos ikan atau nampla tu yer. Nak guna garam pun ok.
Bahan2
4 tangkai sayur kailan (disiang dan rendam 30 minit)
3 ulas bawang putih (ketuk dan buang kulitnya)
kicap ikan/nampla
1 keping ikan tenggiri jeruk (Kjee guna yang dalam botol berendam minyak)
ajinomoto (kalau guna)
Lada sulah (kalau suka)
minyak bijan (kalau suka)
Cara
Siang Kailan (asingkan batang dan sayur hijaunya) dan cuci bersih. Rendam sebab banyak cerita kononnya orang yang tanam sayur ni banyak gunakan racun serangga. So kalau Kjee beli, Kjee akan siang dulu pastu rendam kira2 setengah jam. Toskan.
Bubuh kira2 dua sudu minyak dalam kuali. Goreng seketika ikan tenggiri jeruk. Kemudian keluarkan. Ketuk bawang putih dan tumis hingga naik bau. Kemudian masukkan batang sayur Kailan dan guna api besar, cepat2 stir fry sampai batangnya agak lembut. Kemudian masukkan dedaunnya. Bubuh sikit jer kicap ikan sebab nanti nak masukkan sekali ikan masin. Kalau nak bubuh aji, bolehlah masa ini. Kemudian apabila sayur sudah agak masak (jangan terlalu masak), masukkan balik ikan masin yang digoreng awal tadi. Kacau dan pecahkan sikit dengan sudip dan gaul rata. Titiskan sedikit minyak bijan dan padam api.
Sesudah menghidang, tabur2kan sedikit lada suslah diatas, kalau suka. Itu jer.
Ini sayur beli. Kena rendam betul2 tau |
No comments:
Post a Comment