Tuesday, July 3, 2012

kuih bakar dari kakjee

KUIH BAKAR ORANG LAMA






Hari tu Kjee call adik Kjee kat Melaka mintak resipi Kuih Bakar Bombay. Dia pun hantarlah text mesej kat handfon. Lepas dapat resipi, Kjee terus projek. Maklumlah dah lama tak makan.




Dua hari kemudian dia hantar lagi sms tanya Kjee mintak dia kuih bakar tradisional atau Kuih Bakar Bombay, hari tu. Apabila Kjee kata Kuih Bakar Bombay, dia ketawa kata dah silap bagi resipi. Patutlah bila makan Kjee rasa lain sikit.

Bukanlah tak sedap tetapi rasa2nya dulu masa arwah Bonda buat, ada rasa dan bau minyak sapi! Hmmm nak buat camner. Kuih tu pun dah masak dan dah settle Kjee pulun. Hehehe.



Anyway, rasa2nya beza antara Kuih Bakar Tradisional dan Kuih Bakar Bombay taklah jauh sangat. Kalau tak silap Kjee Kuih Bakar Bombay akan guna sikit rempah ratus. Sikit jer. Kasi bangkit bau sikit jer.

Resipi Kuih Bakar Tradisional Bonda guna bekas yang sama iaitu korang boleh guna mangkuk, cawan, besen atau apa2 sajalah. Tapi semua bahannya disukat dalam bekas yang sama. Kjee guna mangkuk nasi cina untuk buat. Satu mangkuk masa Kjee sukat boleh muatkan 9 biji telor saiz B.

Okay jom kita intai resipinya.

Bahan2nya

1 mangkuk telor ayam
tiga suku mangkuk tepong gandum
1 mangkuk gula (Kjee kurangkan dua sudu besar)
1 mangkuk pati santan
10 helai daun pandan yang tua
minyak sapi
acuan kuih bakar

Cara

Daun pandan dicuci bersih, racik dan dikisar guna air sedikit sahaja. Cukup untuk gerakkan mesin pengisar. Kemudian ditapis airnya dan dicampur bersama santan. Kalau guna daun pandan yang hijau dan tua, tidak perlu tambah pewarna. Kjee tidak suka tambah. Biarkan dalam warna asal. Suka sangat baunya.

Satu mangkuk telor diblend bersama gula. Ini kerja mudah. Kerja tak mudah, telor dipukul sampai kembang guna whisk kemudian masukkan gula dan pukul lagi sampai kembang.

Kemudian masukkan santan yang telah dicampur dengan pati daun pandan. Kacau rata dan masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil dikacau dengan whisk. Jaga jangan bergentel. Kalau bergentel, tapis adunan.

Panaskan oven 180 darjah.

Kjee guna acuan kuih bakar tembaga. Panaskan acuan itu diatas dapur gas. Kecikkan api dan bubuh setengah suduh besar minyak sapi. Kalau suka boleh guna majerin tetapi rasanya masin. Apabila minyak sapi cair, perlahankan sedikit api. 

Kacau adunan tadi hingga sebati dan tuangkan hingga ke paras tiga suku acuan kuih bakar. Jangan penuh sangat. Masak atas dapur gas sampai tepinya agak berkerak. Kemudian dibakar selama 25 minit atau hingga masak. Sejukkan sebelum dipotong.



Anda mungkin juga meminati:

No comments:

Post a Comment