Etasya Here and Alyaa Yaya shared Resepi Ummi's photo.
Murtabak DagingOleh:Zaleha Saini
Kredit : Buku Resepi
Share : Resepi Ummi
Bahan-Bahannya: (A)
500 gm tepung gandum
1 sudu kecil garam
2 sudu kecil gula halus
30 gm mentega
1 biji telur
1 sudu besar susu tepong
50 ml air( lebih jika perlu)
Minyak masak untuk perap doh
Bahan inti (B)
300 gm daging cincang
*2 ulas bawang merah
*2 ulas bawang putih
*2 sm halia
1 sudu besar serbuk rempah kari daging
½ sudu besar serbuk rempah bryani
½ kuib stok daging
(* kisar semua)
Minyak masak
Cara2nya menguli tepung
Masukkan tepung , garam, gula, mentega, telur , susu tepung dan air ke dalam sebuah bekas.
Uli dengan tangan hingga menjadi doh yang lembut. Bahagikan doh kepada beberapa bebola kecil.
Perap doh semalam dengan minyak masak .
Bahan-Bahan lain untuk taburan(C)
5 biji telur di kacau
2 biji bawang besar di dadu
Sedikit daun sup
Cara membuat Inti
Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan kisar hingga wangi. Kemudian masukkan kedua-dua rempah dan tumis sehingga naik minyak. Masukkan daging cincang dan masak hingga lembut . Masukkan garam dan sebuk perasa dan masaklah hingga agak kering.
Cara untuk membuat Murtabak
Keluarkan semua bebola kecil dan letakkan ke dalam bekas lain. Minyak itu di gunakan untuk mencanai tepung.
Gunakan dulang bulat yang besar. Ambil sebiji doh dan lepirkan dengan minyak.
Gunakan tangan untuk menarik tepung dengan perlahan sehingga menjadi besar keliling dulang.
Taburkan sedikit inti. Tuangkan sedikit bancuhan telor ke atas doh.
Taburkan bawang dadu dan sedikit daun sup
Lipat keliling dan kemaskan lipatan menjadi empat persegi.
Panaskan kuali dengan sedikit minyak dan letakkan di atas kuali. Gorenglah hingga kekuningan.
Selamat mencuba !!
500 gm tepung gandum
1 sudu kecil garam
2 sudu kecil gula halus
30 gm mentega
1 biji telur
1 sudu besar susu tepong
50 ml air( lebih jika perlu)
Minyak masak untuk perap doh
Bahan inti (B)
300 gm daging cincang
*2 ulas bawang merah
*2 ulas bawang putih
*2 sm halia
1 sudu besar serbuk rempah kari daging
½ sudu besar serbuk rempah bryani
½ kuib stok daging
(* kisar semua)
Minyak masak
Cara2nya menguli tepung
Masukkan tepung , garam, gula, mentega, telur , susu tepung dan air ke dalam sebuah bekas.
Uli dengan tangan hingga menjadi doh yang lembut. Bahagikan doh kepada beberapa bebola kecil.
Perap doh semalam dengan minyak masak .
Bahan-Bahan lain untuk taburan(C)
5 biji telur di kacau
2 biji bawang besar di dadu
Sedikit daun sup
Cara membuat Inti
Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan kisar hingga wangi. Kemudian masukkan kedua-dua rempah dan tumis sehingga naik minyak. Masukkan daging cincang dan masak hingga lembut . Masukkan garam dan sebuk perasa dan masaklah hingga agak kering.
Cara untuk membuat Murtabak
Keluarkan semua bebola kecil dan letakkan ke dalam bekas lain. Minyak itu di gunakan untuk mencanai tepung.
Gunakan dulang bulat yang besar. Ambil sebiji doh dan lepirkan dengan minyak.
Gunakan tangan untuk menarik tepung dengan perlahan sehingga menjadi besar keliling dulang.
Taburkan sedikit inti. Tuangkan sedikit bancuhan telor ke atas doh.
Taburkan bawang dadu dan sedikit daun sup
Lipat keliling dan kemaskan lipatan menjadi empat persegi.
Panaskan kuali dengan sedikit minyak dan letakkan di atas kuali. Gorenglah hingga kekuningan.
Selamat mencuba !!
No comments:
Post a Comment