Monday, April 28, 2014

jom masak pindang


  • Asmidar As ikan kerisi(yg merah) tu masak pindang pasti sedap dn rengkas,cara masaknya juga cukup mudah..
    bwng kecil,bwng putih dan halia ditumbuk,panaskan minyak dan tumis bahan yg ditumbuk tadi dan masukan sedikit serbuk kunyit dn tumis hingga garing,bila dah g
    aring masukkan air asam jawa,dn air sejuk sebnyk mn yg kita mahu seimbng dgn bwng dn ikan tadi,setelah mendidih baru masukan ikan,tomatao dn cili api beberapa biji yg kita suka,bubuh garam dan apa serbuk perasa sekirnya kita mahu dn biarkan hingga kuah itu mendidi sekali lagi,baru boleh ditutp api dn dh boleh dihidang dn di mkn wktu tghari nii,utk menyedapkan lauk itu tumbuk lah bwng puth dn bwng kecil tu lebih sikit..baru best...!hehehehe

No comments:

Post a Comment