Monday, May 6, 2013

tepung gomak

Kuih Abuk-abuk / Tepung Gomak

Bahan-Bahan "A"(inti)


200 gm kacang hijau
1 biji kelapa parut putih
500 gm gula timbang/hitam (gula melaka pun boleh)
300 gm gula pasir
2 helai daun pandan

Bahan-Bahan "B"(doh)
500 gm tepung pulut
100gm tepung gandum
1 mangkuk air
sedikit garam

Bahan tabur:
400 gm tepung kacang hijau


Cara untuk Bahan "A"

Kacang hijau direbus hingga kembang.Kemudian tumbuk sampai hancur.

Gula timbang dimasak dengan 2 cawan air lalu ditapis. Tenggekkan kuali di atas api yang sederhana besarnya.

Tuangkan air gula, kacang hijau, kelapa, daun pandan, gula pasir.
Masak hingga pekat dan sebati. Angkat dan ketepikan.

Cara untuk Bahan "B"

Uli tepung pulut dan tepung gandum dengan air dan garam sehingga menjadi doh yang lembut. Ambil sedikit doh, leperkan dan masukkan inti kacang hijau dan bulat-bulatkan.

Panaskan air dalam periuk dan masukkan bebola ini. Bila kuihnya timbul bermakna kuihnya sudah masak. Angkat dan golek-golekkan di atas tpg kacang hijau sambil ditekan sedikit agar menjadi leper.

Panduan:
********
Untuk membuat tpg kacang hijau yang di dalam bahan B, terlebih dahulu kacang hijaunya hendaklah dicuci bersih dan ditoskan. Kemudian disangai/sangar hingga kekuningan.

Setelah itu barulah dikisar halus sendiri atau dihantar kekedai untuk dimesen halus.

Ada juga serbuk kacang hijau segera dijual di kedai2.adakalanya susah nak jumpa.

Bahan doh:
**********
tpg pulut bersifat liat dan kenyal pabila diadun.oleh sebab itu kena campur tpg gandum sikit supaya kurang liatnya.
Kuih Abuk-abuk / Tepung Gomak

Bahan-Bahan "A"(inti)


200 gm kacang hijau
1 biji kelapa parut putih
500 gm gula timbang/hitam (gula melaka pun boleh)
300 gm gula pasir
2 helai daun pandan

Bahan-Bahan "B"(doh)
500 gm tepung pulut
100gm tepung gandum
1 mangkuk air
sedikit garam

Bahan tabur:
400 gm tepung kacang hijau


Cara untuk Bahan "A"

Kacang hijau direbus hingga kembang.Kemudian tumbuk sampai hancur.

Gula timbang dimasak dengan 2 cawan air lalu ditapis. Tenggekkan kuali di atas api yang sederhana besarnya.

Tuangkan air gula, kacang hijau, kelapa, daun pandan, gula pasir.
Masak hingga pekat dan sebati. Angkat dan ketepikan.

Cara untuk Bahan "B"

Uli tepung pulut dan tepung gandum dengan air dan garam sehingga menjadi doh yang lembut. Ambil sedikit doh, leperkan dan masukkan inti kacang hijau dan bulat-bulatkan.

Panaskan air dalam periuk dan masukkan bebola ini. Bila kuihnya timbul bermakna kuihnya sudah masak. Angkat dan golek-golekkan di atas tpg kacang hijau sambil ditekan sedikit agar menjadi leper.

Panduan:
********
Untuk membuat tpg kacang hijau yang di dalam bahan B, terlebih dahulu kacang hijaunya hendaklah dicuci bersih dan ditoskan. Kemudian disangai/sangar hingga kekuningan.

Setelah itu barulah dikisar halus sendiri atau dihantar kekedai untuk dimesen halus.

Ada juga serbuk kacang hijau segera dijual di kedai2.adakalanya susah nak jumpa.

Bahan doh:
**********
tpg pulut bersifat liat dan kenyal pabila diadun.oleh sebab itu kena campur tpg gandum sikit supaya kurang liatnya.
Like · · · 5

No comments:

Post a Comment