RESEPI PAU
BAHAN:
-500GM TEP PAU BLUE KEY
-½ camb yis mauripan
-1/2 cawan gula bancuh dgn 260ml air
-1/4 cawan lemak sayur
-1 camt pelembut roti
-1/2 camt ammonia bikarbonat(ut elak pau dr kecut apabila masak pau juga lebih gebu kulit pau juga berkilat)
Cara:
-gaulkan kesemua bahan kecuali air
-setelah rata masukan air uli- jadi doh yang lembut dan kenyal doh boleh di renggangkan seperti
-doh roti canai.
-bahagikan doh 1 ketul 40gm dan bentukan bulat2 setelah selesai kesemuanya
-pepetkan doh dgn menggelek masukan inti kesukaan tutup dgn kemas
-kemudian dibiarkan sehingga betul2 kembang lebih kurang 40-45 minit
- kukus lebih kurang 10 minit.
Nota: semasa mengukus pau bungkus tudung penggukus gdn tuala menghalang dr wap air jatuh atas pau.
RESEPI PAU
BAHAN:
-500GM TEP PAU BLUE KEY
-½ camb yis mauripan
-1/2 cawan gula bancuh dgn 260ml air
-1/4 cawan lemak sayur
-1 camt pelembut roti
-1/2 camt ammonia bikarbonat(ut elak pau dr kecut apabila masak pau juga lebih gebu kulit pau juga berkilat)
Cara:
-gaulkan kesemua bahan kecuali air
-setelah rata masukan air uli- jadi doh yang lembut dan kenyal doh boleh di renggangkan seperti
-doh roti canai.
-bahagikan doh 1 ketul 40gm dan bentukan bulat2 setelah selesai kesemuanya
-pepetkan doh dgn menggelek masukan inti kesukaan tutup dgn kemas
-kemudian dibiarkan sehingga betul2 kembang lebih kurang 40-45 minit
- kukus lebih kurang 10 minit.
Nota: semasa mengukus pau bungkus tudung penggukus gdn tuala menghalang dr wap air jatuh atas pau.
BAHAN:
-500GM TEP PAU BLUE KEY
-½ camb yis mauripan
-1/2 cawan gula bancuh dgn 260ml air
-1/4 cawan lemak sayur
-1 camt pelembut roti
-1/2 camt ammonia bikarbonat(ut elak pau dr kecut apabila masak pau juga lebih gebu kulit pau juga berkilat)
Cara:
-gaulkan kesemua bahan kecuali air
-setelah rata masukan air uli- jadi doh yang lembut dan kenyal doh boleh di renggangkan seperti
-doh roti canai.
-bahagikan doh 1 ketul 40gm dan bentukan bulat2 setelah selesai kesemuanya
-pepetkan doh dgn menggelek masukan inti kesukaan tutup dgn kemas
-kemudian dibiarkan sehingga betul2 kembang lebih kurang 40-45 minit
- kukus lebih kurang 10 minit.
Nota: semasa mengukus pau bungkus tudung penggukus gdn tuala menghalang dr wap air jatuh atas pau.
No comments:
Post a Comment