Saturday, February 18, 2012

nasi tomato kak jee

NASI TOMATO SPECIAL VERSI KJEE


 Hehehe special untuk Kjee. Mungkin tak special untuk orang yang dah pandai buat. Sebabnya ini kali pertama Kjee cuba buat guna soup tomato Kimballs! Dah lama dah Kjee dengar kalau masak nasi tomato guna soup dalam tin, rasanya cukup enak!

Ada seorang teman Kjee yang menjadi pelanggan tetap Kjee masa Kjee meniaga. Nama dia Roshan (bukan Rosyam), anak mami Pulau Pinang. Satu hari, kami story pasal nasi tomato sebab masa tu ada orang Masjid order nasi tomato untuk majlis tahlil. Dia kata famili dia kat Penang kalau buat nasi tomato, mesti guna soup tomato dalam tin. Tapi Kjee tak beranilah bubuh soup tomato seperti yang disarankan oleh Roshan. Tak pernah try so kalau buat untuk 100 orang makan kan cari nahas!

Tiap kali Kjee nak buat (guna soup tomato tin), Kjee tanya kengkawan kalau ada resipi. Semuanya tak ada resipi yang tepat. So, bila tekak ni dah teringin sangat nak menerai, mulalah Kjee dengan projek 'hantam sajalah labu'! Tetapi seperti biasa, Alhamdullilah!!

Sebelum Kjee try buat dan merasanya sendiri, Kjee tak pernah berani nak pandai2 bagi kengkawan resipi. Kjee tak nak dapat dosa sebab kengkawan buat tak jadi.

Okaylah tak payah nak bebel panjang lebar. Jom kita intai resipinya. Kjee guna cawan standard (stainless steel) yang selalu Kjee guna untuk sukat tepung masa buat kek dan cookies.

NASI TOMATO SPECIAL

BAHAN2NYA: (UNTUK HIDANGAN 5 ORANG)

4 cawan beras Basmathi (Kjee guna Beras Moghul Faiza)
3 cawan air
1 tin soup tomato Kimballs (425gms)
1 sudu besar  pes tomato puree
½ cawan susu cair (evap milk)
2 sudu besar minyak sapi
1 sudu besar minyak jagung
100 gms biji gajus  (optional)
2 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
2 inci halia (diketuk)
1 kayu manis*
2 bunga lawang*
3 biji pelaga (cardamons)*
2 helai daun pandan
sedikit garam
daun ketumbar dan bawang goreng

CARA:

Beras dicuci dan direndam selama lebih kurang ½ jam.
Panaskan minyak sapi serta minyak jagung dalam periuk. Kemudian tumis bahan bertanda * hingga wangi. Pastu masukkan bawang merah dan bawang putih yang telah dimayang nipis bersama halia yang telah diketuk serta daun pandan. Apabila bawang sudah nampak keperang2an, masukkan air (3 cawan), 1 tin soup tomato dan  1 sudu pes tomato puree. Biarkan mendidih.
Apabila mendidih, masukkan susu cair, sedikit garam, kacau dan pelankan api.
Toskan beras dan masukkan ke dalam periuk nasi (rice cooker). Masukkan gajus dan tuangkan bahan2 yang telah dimasak tadi. Kacau perlahan2 hingga sebati dan masak.
Apabila sudah masak, kaiskan pelahan2 guna garfu dan tutup semula tudungnya. Masa menghidang, taburkan bawang goreng dan daun ketumbar.
Tadi Kjee masak kurma ayam bersama telor rebus. Dan Kjee juga keluarkan acar buah jeruk yang diberikan oleh kakak angkat Kjee dari freezer. Cadang tadi nak buat jelantah tapi teringat pulak ada acar buah jeruk. Kalau makan dengan ayam masak merah dan dalca kambing, pasti enak banget.

(NOTA)
Kjee seringkali ada masalah apabila memasak nasi tomato dalam rice cooker sebelum ini. Masalahnya berulang tadi. Swis  rice cooker naik sendiri walaupun nasi belum kering. Tadi Unclepali guna kayu pencungkil gigi dan sendalkan swis tu. Kjee biarkan kira-kira 10 minit pastu, Kjee buang kayu pencungkil gigi tu. Kemudian Kjee biarkan periuk itu dalam proses Warming Food.

No comments:

Post a Comment