Lapisan Bawah:
1 kg ubi kayu - kupas - parut dan perah airnya dengan kain muslin menjadi lebih kurang 3 cawan
300 ml air
50 gram tepung jagung
300 gram gula merah
100 gram gul putih / pasir
400 ml air
3 helai daun pandan
(Masak gula merah, gula putih / pasir bersama 400ml air dan daun pandan hingga gula larut, dan kemudian tapis)
80 gram tepung beras
400 gram kelapa parut - tambah 5 cawan air - kisar halus - perah santannya
2 sudu makan tepung kacang hijau atau 3 sudu makan tepung jagung
1 1/2 sudu teh garam halus
Cara:
1. Sediakan loyang berukuran 14", dan alas dengan daun pisang, lengserkan sedikit minyak.
2. Sediakan adunan Lapisan Bawah dengan mengisar pasrutan ubi kayu dengan 300 ml air. Satukan degan air gula dan tepung jagung di dalam periuk tebal.
3. Jerang di atas api sederhana, kacau hingga hampir pekat.
4. Tuang ke dalam loyang, kukus selama 30 minit.
5. Apabila masak, gore permukaannya dengan garfu.
6. Sementara itu, sediakan adunan Lapisan Kepala dengan menyatukan tepung beras, santan, tepung kacang hijau (atau tepung jagung) dan garam halus.
7. Gaul sebati dan jerang di atas api sederhana panas hingga naik wap.
8. Tuang ke atas Lapisan Bawah, kukus di atas api kecil selama 40 minit.
9. Sejukkan sebelum dipotong.
No comments:
Post a Comment