Resepi Sotong Percik Bakar heart emoticon heart emoticon
Bahan2 :
1/2 kg sotong
serbuk kunyit
garam halus
1/2 kg sotong
serbuk kunyit
garam halus
Cara Penyediaan :
1) Cuci bersih sotong dan kelar permukaan badan sotong.
2) Gaulkan sotong dengan garam dan serbuk kunyit..bakar/panggang sampai masak. ( guna pemanggang ajaib lagi best)
3) Bila sotong dah masak boleh siramkan kuah percik tadi ke atas sotong..balik2 kan sampai percik agak garing..baki percik siram atas sotong masa hidang dlm pinggan nnti...
1) Cuci bersih sotong dan kelar permukaan badan sotong.
2) Gaulkan sotong dengan garam dan serbuk kunyit..bakar/panggang sampai masak. ( guna pemanggang ajaib lagi best)
3) Bila sotong dah masak boleh siramkan kuah percik tadi ke atas sotong..balik2 kan sampai percik agak garing..baki percik siram atas sotong masa hidang dlm pinggan nnti...
Bahan2 Percik :
2 batang serai (ketuk2 je)kalau nak bland pun boleh
*10 tangkai cili kering (potong pendek n rebus)
*sedikit belacan
*1 labu bawang besar
*2 - 3 inci kunyit hidup
*1 cawan santan cair
*1 sudu kecil jintan manis
* 4-5 tangkai cili padi
jus asam jawa/asam keping
1/2 cawan pati santan pekat
garam dan gula secukup rasa
1 helai daun kunyit
2 batang serai (ketuk2 je)kalau nak bland pun boleh
*10 tangkai cili kering (potong pendek n rebus)
*sedikit belacan
*1 labu bawang besar
*2 - 3 inci kunyit hidup
*1 cawan santan cair
*1 sudu kecil jintan manis
* 4-5 tangkai cili padi
jus asam jawa/asam keping
1/2 cawan pati santan pekat
garam dan gula secukup rasa
1 helai daun kunyit
Cara Penyediaan :
- Kisarkan semua bahan * kemudian masukkan dalam kuali/periuk bersama serai yg diketuk.
-masak sampai agak2 nak pekat,masukkan jus asam jawa/asam keping, pati santan dan perasakan garam gula...biarkan mendidih...carik2n/hiris halus daun kunyit dalam percik (kalau nak ganti ngan daun limau purut pun boleh)
-bila dah masak boleh siram atas sotong bakar tadi.
- Kisarkan semua bahan * kemudian masukkan dalam kuali/periuk bersama serai yg diketuk.
-masak sampai agak2 nak pekat,masukkan jus asam jawa/asam keping, pati santan dan perasakan garam gula...biarkan mendidih...carik2n/hiris halus daun kunyit dalam percik (kalau nak ganti ngan daun limau purut pun boleh)
-bila dah masak boleh siram atas sotong bakar tadi.
No comments:
Post a Comment