Friday, January 30, 2015

resepi cendol 400 orang



  • 1. Bahan-bahan ( 4-5 orang ) 1 cawan tepung beras 3 cawan air pandan secubit garam 1 sudu kecil air kapur sedikit pewarna hijau (option)
  • 2. Cara-cara masukkan semua bahan ke dalam periuk dan masak sehingga kental dan berkilat kacau selalu supaya tidak hangit sediakan bekas yang berisi air sejuk masukkan cendol ke dalam acuan muruku dan tekan ke dalam air sejuk kalau tak ada acuan muruku tekan di atas senduk yang berlubang simpan sekali dengan airnya di dalam peti ais.
  • 3. Bahan-bahan (400 orang) 1 peket tepung beras(500g) - disukat dgn mangkuk yg sesuai.(rata bukan mumbung ya!) 3 mangkuk yg sama air daun pandan.(7 helai daun pandan dikisar brsama air) 2 sudu makan mumbung(membukit) tepung ubi 1 sudu teh penuh kapur sireh 1 sudu teh penuh garam. sedikit pewrna hijau bahan2 utk kuah cendol; 250g gula merah timbang(yg dh siap dlm peket label hijau x sedap sbb warnanya kelabu n berpasir) 1 kg gula pasir dimasak bersama gula merah, daun pandan bersama 1 liter air hingga mendidih & gula hancur. sejukkan & tapis. 1 kilo pati santan - diguna mentah. garam secukup rasa.
  • 4. Cara-cara ampur sebati semua bahan dlm periuk.guna 21/2 mangkuk air pandan dulu. kalau ditapis lg bagus. kacau diatas api sederhana. jika adunan terlalu kental hingga susah hndak dikacau, bolehlah ditambahkan air pandan yg yg selebihnya tadi, atau air kosong. bila adunan sudah pekat / kental, bolehlah gunakan api yg paling kecik.. mula2 memang nmpak kental & berat, tp bila ia dah berkilat, ia akn jd brtambah ringan. bila adunan telah berkilat,(lebih kurang 40 mnt tempoh mengacau) boleh la dimasukkn kedalam acuan cendol,acuan muruku & seumpamanya. halakan terus acuan keatas semangkuk air minum dari peti sejuk.
  • 5.  simpanlah dlm peti sejuk bersama air rendamannya,& boleh digunakan bila2 masa. utk lebih tahan lama, campurkan ais ketul bersama cendol tu. bila hendak menghidang, campurkan bersama ais, cendol, air gula, santan & garam secukup rasa.ikutlah kemanisan yg dikehendaki.santan pun ikut suka masing2.boleh juga dicampur dgn susu cair @ susu segar jika x nak guna santan berlebihan. jgn lupa tambahkan garam utk menaikkan lemak air cendol kita.(rupanya kena bubuh agak banyak, baru terasa lemaknya, coz dulu2 akk bubuh sikit, then satu hari masa akk buat cendol di majlis walimah abang long, abang ngah akk telah menambah garam hingga agk2 terasa di lidah, memang berbeza rasanya. lebih sedap lg... utk sukatan air gula diatas mungkin dlm 2 sudu makan garam..

No comments:

Post a Comment