KARI DAGING
Bahan-bahan
1 kilo daging (potong kecil2)
2 biji kentang (sebiji potong empat)
2 paket rempah kari daging/ayam saiz kecil (saya guna rempah Babas)
1 paket kerisik (40 gm)
1 biji kelapa parut (perah santan pekat dan santan cair - masing-masing satu mangkuk kecil)
1 asam keping
garam secukupnya
jika suka pedas, boleh tambah serbuk lada hitam
2 biji kentang (sebiji potong empat)
2 paket rempah kari daging/ayam saiz kecil (saya guna rempah Babas)
1 paket kerisik (40 gm)
1 biji kelapa parut (perah santan pekat dan santan cair - masing-masing satu mangkuk kecil)
1 asam keping
garam secukupnya
jika suka pedas, boleh tambah serbuk lada hitam
Bahan Tumis
4 ulas Bawang merah (dihiris halus)
2 ulas bawang putih (dihiris halus)
1 inci halia (dihiris halus)
1 batang kulit kayu manis
4 biji kayu cengkih
4 biji bunga lawang
4 biji pelaga
3 helai daun kari
4 ulas Bawang merah (dihiris halus)
2 ulas bawang putih (dihiris halus)
1 inci halia (dihiris halus)
1 batang kulit kayu manis
4 biji kayu cengkih
4 biji bunga lawang
4 biji pelaga
3 helai daun kari
Bahan kisar
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
Cara menyediakan
Panaskan kuali/periuk dengan api sederhana besar. Tuangkan minyak. Setelah minyak panas, masukkan bahan-bahan tumis dan tumis hingga naik bau.
Masukkan bahan kisar dan kacau selama 5 minit.
Masukkan rempah kari dan kacau lagi hingga sebati.
Masukkan daging dan kacau selama 5 minit. Masukkan garam secukup rasa.
Masukkan pati santan (santan pekat) dan kacau sesekali sehingga pecah minyak (kira-kira 20 minit).
Masukkan kerisik dan asam keping.
Masukkan santan cair dan akhir sekali masukkan kentang. Kacau sehingga kentang empuk. Setelah kentang masak, boleh tutup api sebab kari dah masak.
No comments:
Post a Comment