Friday, January 23, 2015

ayam madu


AYAM MASAK MADU
Bahan-bahan:
500 gm ayam
3 sdb cili kisar
6 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih*
2 sdb cili sos
3 sdb madu
1 sdt serbuk lada hitam
2 biji cili merah (saya letak cili hijau)-dihiris
1 biji bawang besar (dihiris bulat)
Garam
air secukupnya
Cara:
1. Bahan yang bertanda * ditumbuk halus.
2. Ayam diletak garam kunyit, kemudian digoreng hingga warna keemasan.
3. Panaskan minyak, tumis bahan tumbuk hingga berminyak. Kemudian masukkan cili kisar biarkan sehingga cili masak.
4. Masukkan sos cili, madu dan sedikit air, biarkan mendidih.
5. Masukkan ayam, serbuk lada hitam, hirisan bawang besar dan hirisan cili. Gaul rata dan masak hingga pekat. Rasakan, dan jika perlu masukkan garam. Baruah diangkat untuk dihidangkan.
Like ·  · 

No comments:

Post a Comment