Tuesday, December 8, 2015

nasi dagang terengganu



Resepi Nasi Dagang Terengganu


Bahan-Bahan untuk Nasi Dagang 

(Sesuai untuk 4-5 orang) 

1/2 cawan beras pulut 

2 cawan beras wangi 

1 sudu makan halba 

3 cawan santan (1 biji kelapa) 

1 sudu makan gula 

Garam dan gula secukup rasa 

5 ulas bawang merah 

2 ulas bawang putih 

2 inci halia 



Cara-Cara untuk Menyediakan Nasi Dagang



1) Pertama sekali, beras pulut dan beras biasa disatukan dan dibasuh. Rendam untuk beberapa jam. 

2) Panaskan kukusan dan kukus beras sehingga naik wap (lebih kurang 30 minit). 

3) Keluarkan beras dan masukkan ke dalam mangkuk, kemudian siram dengan air (biar nampak basah). 

4) Kukus semula beras sampai masak untuk lebih kurang 1 jam. 

5) Sementara itu, campurkan santan dengan bawang merah, halba dan sedikit garam dan gula. Masakkan seketika dengan menggunakan api kecil. 

6) Beras yang telah masak dikeluarkan ke dalam mangkuk dan siram dengan santan. Gaul rata dan kukus semula lebih kurang 5–10 minit. 

7) Akhirnya, sedia dihidangkan. 


Gulai Ikan Tongkol 

Bahan-Bahan untuk Ikan 

1 ekor ikan tongkol 

3 keping asam keping 

Sedikit garam 

Air secukupnya 

1) Bersihkan ikan tongkol dan potong. 

2) Masukkan dalam periuk dan masukkan asam keeping, garam dan air. 

3) Air hendaklah melebihi paras ikan. 

 

4) Masak dengan api sederhana sehingga air tinggal lebih kurang 1/4. 

5) Lagi lama ikan dimasak lagi sedap, isi ikan pun lebih pejal. 




Bahan-Bahan untuk Kuah 

4 sudu besar cili mesin 

7 biji bawang merah 

3 ulas bawang putih 

1 inci halia 

1 inci lengkuas 

1 inci kunyit hidup 

3 sudu besar rempah gulai nasi dagang 

(boleh guna rempah cap bunga ros) 

2/3 cawan santan fresh/ pekat 

4 cawan air 

Air asam jawa 

Sedikit belacan (Optional) 

Nisan/ gula melaka 

Garam dan gula secukup rasa 

7-9 biji cili padi 

minyak 



Bahan-Bahan Penumis 

1 batang kulit kayu manis 

5 kuntum bunga cengkih 

3 biji buah pelaga 

1 kuntum bunga lawang 




Cara-Cara untuk Menyediakan Gulai Ikan Tongkol 

1) Panaskan minyak dalam periuk dan masukkan bahan-bahan penumis. 

2) Biarkan sehingga wangi dan masukkan cili mesin. Goreng sehingga cili mesin menjadi garing. 

3) Campur dan blendkan bawang merah, bawang putih, halia, lengkuas dan kunyit hidup, kemudian masukkan ke dalam periuk. Masak sehingga sedikit kering dan masukkan rempah gulai. 

4) Masukkan 1/2 cawan air dan masak lagi sehingga garing dan pecah minyak. 

5) Masukkan lebihan air dan masak sehingga mendidih. 

6) Masukkan santan dan renihkan sehingga kuah mendidih sambil sesekali mengacau. 

 

7) Masukkan air rebusan ikan, jus asam jawa, belacan, nisan/ gula melaka, garam dan gula secukupnya. 

8) Masak sehingga kuah sedikit pekat dan masukkan ikan yang sudah dimasak tadi. 

9) Renih lagi kuah sehingga mencapai kepekatan yang disukai. 

10) Sekiranya kuah terlalu pekat dan tidak pecah minyak lagi bolehlah tambah air panas dan masak semula sehingga keluar minyak. 

11) Masukkan cili padi dan masak lagi sekejap, tutupkan api selepas siap dimasak. 

Tips: Ikan tersebut akan lebih sedap kalau direbus lebih awal dan dibiarkan supaya rasa masam itu dapat meresap ke dalam isi ikan. Kalau ada belimbing buluh, boleh ditambah dalam gulai dan rasanya akan lebih enak. 




Bahan-Bahan untuk Acar Timun 

2 biji timun 

1 batang lobak merah 

1 ulas bawang merah 

1 biji cili merah 

Cuka, gula dan garam secukup rasa 

Sedikit perahan limau kasturi (Optional) 





Cara-Cara untuk Menyediakan Acar Timun 

1) Semua bahan sayuran termasuk cili dan bawang dihiris memanjang. 

2) Rendam sekejap hirisan timun dan lobak merah dalam air kapur. Toskan dengan segera. 

3) Satukan sayuran, cili, bawang dalam sebuah bekas. Curahkan cuka dan perasakan dengan gula dan garam sesedap rasa. 

4) Jika suka boleh tambah dengan sedikit perahan limau kasturi. Gaul sebati. 

5) Biarkan ia mesra seketika sebelum sedia untuk dimakan. 


Kepelbagaian rasa Nasi Dagang dari versi resepi yang berbeza telah menjadikan ianya begitu unik. Setiap tukang masak yang memasak Nasi Dagang juga mempunyai resepi dan cara masakan tersendiri. Maka amat payah untuk mendapatkan rasa Nasi Dagang yang sama di gerai atau restoran yang berlainan. Biasanya Nasi Dagang yang dibeli di gerai mengandungi nasi, gulai dan acar. Namun sekiranya dimasak di rumah, ia turut dihidangkan bersama dengan telur rebus, kelapa goreng dan sambal. 


Selain daripada kombinasi nasi dan gulai, Nasi Dagang turut dihidangkan bersama lauk sampingan yang lain mengikut selera masing-masing. Nasi untuk Nasi Dagang akan dimasak dengan kaedah kukus. Sebelum beras dikukus, ia perlu direndam semalaman dahulu. Semasa proses memasak, beras ini akan dicampur dengan halba, bawang besar dan santan. Campuran halba akan memberikan aroma yang unik kepada nasi.

No comments:

Post a Comment