Friday, October 16, 2015

KUIH SERABAI

BAHAN-BAHAN KUIH SERABAI :-)
125 gram tepung beras
75 gram nasi sejuk
325 ml santan segar
1/2 camca teh instant yeast
1/4 camca teh garam

BAHAN-BAHAN KUAH :-)
1 cawan santan
1/2 cawan air
3 camca besar hirisan gula melaka
1 camca besar gula pasir
1 helai daun pandan, disimpul
3 ulas durian
Secubit garam
1 camca besar tepung gandum*
3 camca besar air*(*disatukan dan kacau rata)

CARA MEMBUATNYA :-)

  1. UNTUK ADUNAN KUIH SERABAI :- Kisar nasi sejuk dengan 100 ml santan. baki santan dipanaskan hingga suam, tak perlu sampai mendidih. Dalam satu bekas, masukkan tepung beras, instant yeast dan garam, gaul rata. Tuang nasi kisar, gaul dan masukkan santan suam. Kacau dengan whisk hingga bancuhan rata dan licin. Tutup permukaan mangkuk dan perap selama 2 jam. Ketepikan.
  2. UNTUK KUAH DURIAN :- Masak gula melaka, gula pasir dengan 1/2 cawan air hingga gula larut. Tapiskan ke dalam periuk. Masukkan daun pandan, secubit garam dan santan. Kacau dan biar mendidih. Tambah isi durian dan masak sekejap. Masukkan bancuhan tepung gandum, kacau rata dan masak dengan api kecil hingga pekat, Rasa dan jika anda suka manis, boleh tambah gula. Matikan api dan ketepikan.
  3. UNTUK KUIH SERABAI :- Panaskan acuan kuih serabai, guna api kecil. Lenser (atau orang Johor panggil 'selet') dengan sedikit minyak masak rata2. Adunan serabai dikacau sekejap, kemudian sedukkan ke dalam acuan tadi. Pastikan jangan penuh sangat, sebab kuih serabai akan naik seperti kuih apam. Tutup permukaan acuan dengan tudung periuk, kalau dapat guna yang tutup kaca macam dalam gambar.
  4. Permukaan kuih akan berbuih2 dan biarkan hingga ia kering, tu tanda kuih anda dah cukup masak. Berhati2 keluarkan kuih dari acuan, guna lidi sate bersih untuk melonggarkan kuih serabai dari acuan. Buat kaedah sama hingga adunan habis. Jika ada kerak2 yang tertinggal dalam acuan, bersihkan dahulu, baru lenser dengan sedikit minyak.
  5. CARA MENGHIDANG :- Sediakan piring sesuai. Taruk 2 atau 3 keping kuih serabai dan tuangkan kuah durian atasnya. Hidangkan segera...Selamat mencuba!!...

No comments:

Post a Comment