PULUT UDANG SEDAP
Bahan Pulut (8 biji)
1 cawan beras pulut - rendam 2 jam
1 cawan santan pekat
sedikit garam
Beberapa helai daun pisang - layurkan atas api, lap dan kerat ikut saiz nak balut nanti
Lidi - kerat 1 1/2 inci
Cara Membuat:-
1. Basuh beras pulut dan toskan.
2. Masukkan ke dalam
periuk dan campurkan santan dan garam. Masak dengan api sederhana dan
kacau-kacau selalu. saya menggunakan pemanggang newage cookware yang
memudahkan kerja memasak.
3. Bila kering, biarkan pulut benar-benar masak atas api paling kecil sebentar dan sejukkan.
4. Ambil daun pisang
yang telah dipotong selebar 1 jengkal, letak pulut atas daun pisang,
letakkan inti ditengah pulut dan gulung daun pisang biar kemas.
5.Tekan bahagian hujung
daun agar pulut kemas dan selitkan lidi. Buat hujung satu bahagian lagi.
Panggang atas api sederhana dan balik-balikkan pulut selalu. kerja
memanggang ini juga saya gunakan pemanggang newage cookware kerana ia
masak sekata.
6.Bila daun telah hangus dan garing sikit, bolehlah diangkat.
INTI
1/2 biji kelapa parut
1 cawan udang kering - saya gunakan udang geragau kering
2 biji bawang besar
5 batang serai
1 sudu kecil kunyit serbuk
5 tangkai cili kering (ikut kepedasan masing-masing)
1 sudu besar minyak masak
Garam dan gula
1. Cara-cara : blender
cili kering, bawang besar, serai, udang kering dan bawang dengan sedikit
air. Setelah halus masukkan kelapa parut, blender sebentar.
2.Tuang minyak ke dalam
kuali yang di panaskan, masukkan adunan inti yang di blender tadi.
Masukkan juga kunyit, garam, gula dan serbuk perasa.
3. Kacau hingga masak dan kering sedikit.
* Lebih sedap jika masukkan juga sedikit udang hidup kedalam bahan membuat inti.
http://fizalgk.blogspot.com/
Anda mungkin juga meminati:
No comments:
Post a Comment