Karamel Jagung
BAHAN-BAHANNYA
5 biji telur gred A
1/2 tin susu pekat manis
1/2 tin jagung krim
1 sdk esen vanilla
1/2 cwn gula + sedikit air (untuk gula hangus)
sedikit mentega (untuk menyapu acuan)
CARA MEMBUATNYA
Panaskan gula didalam kuali tanpa lekat dengan api yang
perlahan.Apabila gula telah cair masukkan air sedikit demi
sedikit.Tunggu hingga mendidih.Tuangkan gula hangus ke dalam acuan yang
telah dilengser dengan mentega.
Kisar semua bahan kastard sehingga hancur.Masukkan ke dalam acuan yang berisi gula hangus dan bolehlah dikukus sehingga masak.
Enak dihidangkan sejuk
Karamel Jagung
BAHAN-BAHANNYA
5 biji telur gred A
1/2 tin susu pekat manis
1/2 tin jagung krim
1 sdk esen vanilla
1/2 cwn gula + sedikit air (untuk gula hangus)
sedikit mentega (untuk menyapu acuan)
CARA MEMBUATNYA
Panaskan gula didalam kuali tanpa lekat dengan api yang perlahan.Apabila gula telah cair masukkan air sedikit demi sedikit.Tunggu hingga mendidih.Tuangkan gula hangus ke dalam acuan yang telah dilengser dengan mentega.
Kisar semua bahan kastard sehingga hancur.Masukkan ke dalam acuan yang berisi gula hangus dan bolehlah dikukus sehingga masak.
Enak dihidangkan sejuk
BAHAN-BAHANNYA
5 biji telur gred A
1/2 tin susu pekat manis
1/2 tin jagung krim
1 sdk esen vanilla
1/2 cwn gula + sedikit air (untuk gula hangus)
sedikit mentega (untuk menyapu acuan)
CARA MEMBUATNYA
Panaskan gula didalam kuali tanpa lekat dengan api yang perlahan.Apabila gula telah cair masukkan air sedikit demi sedikit.Tunggu hingga mendidih.Tuangkan gula hangus ke dalam acuan yang telah dilengser dengan mentega.
Kisar semua bahan kastard sehingga hancur.Masukkan ke dalam acuan yang berisi gula hangus dan bolehlah dikukus sehingga masak.
Enak dihidangkan sejuk
No comments:
Post a Comment