Sunday, February 3, 2013

acar limau

ACAR LIMAU

Bahan-bahan
5 biji limau nipis jeruk
20 biji belimbing buluh jeruk
10 biji buah prune
20 ulas bawang merah
4 labu bawang putih
4 inci halia
2 sudu besar kismis
1 sudu besar lobak asin
2 sudu sedang bijan
10 biji cili merah/hijau
5 biji cili api

Bahan Penumis
Bawang putih, bawang merah, biji sawi dan halia

Bahan Rempah
15-20 biji cili kering
1 sudu sedang jintan manis
Secubit jintan putih
2 sudu makan ketumbar

* Semua bahan rempah ini digoreng dan digiling halus. Limau nipis, belimbing, bawang merah, bawang putih, halia, lobak asin, cili merah dan cili api dicelur.

Cara Membuatnya
1. Panaskan minyak. Masukkan bahan penumis, masak sehingga kelihatan kuning, setelah itu masukkan biji sawi, bijan dan rempah yang telah digiling.
2. Bila telah naik baunya, masukkan air, cuka, gula dan garam.
3. Bila telah elok masaknya bahan yang sedang ditumis tadi, masukkan bahan-bahan yang telah dicelur kecuali halia, bawang dan cili.
4. Masukkan bahan-bahan ini ketika hampir sejuk dan bolehlah dihidangkan.
ACAR LIMAU

Bahan-bahan
5 biji limau nipis jeruk
20 biji belimbing buluh jeruk
10 biji buah prune
20 ulas bawang merah
4 labu bawang putih
4 inci halia
2 sudu besar kismis
1 sudu besar lobak asin
2 sudu sedang bijan
10 biji cili merah/hijau
5 biji cili api

Bahan Penumis
Bawang putih, bawang merah, biji sawi dan halia

Bahan Rempah
15-20 biji cili kering
1 sudu sedang jintan manis
Secubit jintan putih
2 sudu makan ketumbar

* Semua bahan rempah ini digoreng dan digiling halus. Limau nipis, belimbing, bawang merah, bawang putih, halia, lobak asin, cili merah dan cili api dicelur.

Cara Membuatnya
1. Panaskan minyak. Masukkan bahan penumis, masak sehingga kelihatan kuning, setelah itu masukkan biji sawi, bijan dan rempah yang telah digiling.
2. Bila telah naik baunya, masukkan air, cuka, gula dan garam.
3. Bila telah elok masaknya bahan yang sedang ditumis tadi, masukkan bahan-bahan yang telah dicelur kecuali halia, bawang dan cili.
4. Masukkan bahan-bahan ini ketika hampir sejuk dan bolehlah dihidangkan.

No comments:

Post a Comment