Pekasam telur Itik Masin
 
 Bahan-bahan
 6 biji Telur Itik
 Garam kasar dalam ½ hingga 1 cawan (150 gram garam)
 ½ liter air
 
 Cara-caranya ialah
 Bersihkan dengan span telur tersebut terlebih dahulu dari segala kekotoran
 Didihkan air, masukkan garam dan kacau hingga garam tersebut larut
 ( caranya masukkan sedikit demi sedikit garam tersebut sehinggalah 
garam tersebut tak larut.. ini tandanya air garam tersebut sudah masin 
lah)
 Angkat dan biarkan sejuk sebentar.
 Ambil bekas seperti 
balang plastik susun telur tersebut kedalam balang tersebut kemudian 
masukkan air garam yang disejukkan tadi ke dalam balang. Pastikan telur 
tersebut tenggelam dan tutup bekas tersebut.. tulislah haribulan/tarikh 
dibotol agar kita tak lupa tarikh memula kita mula buat untuk tahu tahap
 kemasinan telur.Kalau simpan jangan plak simpan dalam peti sejuk ye.
 Selepas 2 ke 3 minggu , bolehlah telur tersebut di masak atau direbus...
Pekasam telur Itik Masin
 
Bahan-bahan
6 biji Telur Itik
Garam kasar dalam ½ hingga 1 cawan (150 gram garam)
½ liter air
 
Cara-caranya ialah
Bersihkan dengan span telur tersebut terlebih dahulu dari segala kekotoran
Didihkan air, masukkan garam dan kacau hingga garam tersebut larut
( caranya masukkan sedikit demi sedikit garam tersebut sehinggalah garam tersebut tak larut.. ini tandanya air garam tersebut sudah masin lah)
Angkat dan biarkan sejuk sebentar.
Ambil bekas seperti balang plastik susun telur tersebut kedalam balang tersebut kemudian masukkan air garam yang disejukkan tadi ke dalam balang. Pastikan telur tersebut tenggelam dan tutup bekas tersebut.. tulislah haribulan/tarikh dibotol agar kita tak lupa tarikh memula kita mula buat untuk tahu tahap kemasinan telur.Kalau simpan jangan plak simpan dalam peti sejuk ye.
Selepas 2 ke 3 minggu , bolehlah telur tersebut di masak atau direbus...
Bahan-bahan
6 biji Telur Itik
Garam kasar dalam ½ hingga 1 cawan (150 gram garam)
½ liter air
Cara-caranya ialah
Bersihkan dengan span telur tersebut terlebih dahulu dari segala kekotoran
Didihkan air, masukkan garam dan kacau hingga garam tersebut larut
( caranya masukkan sedikit demi sedikit garam tersebut sehinggalah garam tersebut tak larut.. ini tandanya air garam tersebut sudah masin lah)
Angkat dan biarkan sejuk sebentar.
Ambil bekas seperti balang plastik susun telur tersebut kedalam balang tersebut kemudian masukkan air garam yang disejukkan tadi ke dalam balang. Pastikan telur tersebut tenggelam dan tutup bekas tersebut.. tulislah haribulan/tarikh dibotol agar kita tak lupa tarikh memula kita mula buat untuk tahu tahap kemasinan telur.Kalau simpan jangan plak simpan dalam peti sejuk ye.
Selepas 2 ke 3 minggu , bolehlah telur tersebut di masak atau direbus...

No comments:
Post a Comment