MEE UDANG
 
 Bahan-Bahan:
 
 
 1 kati mi kuning
 ½ kati udang basah - bersaiz sederhana
 10 tangkai cili kering - dikisar
 2 biji bawang besar} kisar
 2 ulas bawang putih} kisar
 Sedikit belacan } kisar
 3 camca teh sos cili
 3 camca teh sos tomato
 ½ sudu teh gula pasir 4 batang sawi
 ½ kati taugeh
 2 pokok daun bawang
 2 tangkai daun sup
 5 biji tahu - goreng dan potong empat segi sederhana nipis.
 5 biji cili masak
 Limau kasturi
 Sedikit bawang goreng
 
 
 Cara:
 
 
 Rebus udang basah terlebih dahulu. Kemudian toskan airnya asingkan 
ketepi. Ambil kepala udang dan kisar. Kemudian ambil air kepala udang 
tadi satukan dengan air rebusan yg sedia ada.
 Panaskan minyak masak dan tumis bahan kisar seperti bawang merah/putih/belacan.
 Setelah naik wanginya masukan air rebusan udang yang telah disimpan tadi.
 Masukkan sos cili/tomato, garam, gula dan serbuk perasa.
 Untuk sayuran tadi sawi dan taugeh hendak lah dicelur terlebih dahulu. Begitu juga dengan mi kuning.
 Setelah selesai semuanya hidangkan bersama bawang goreng, daun bawang, 
hirisan tahu goreng dan daun sup. Perahkan limau kasturi.
 
 
 Tambahan:
 
 Segala bahan-bahan tertakluk kepada berapa orang yang hendak makan. Agak-agaklah.
MEE UDANG
 
Bahan-Bahan:
 
 
1 kati mi kuning
½ kati udang basah - bersaiz sederhana
10 tangkai cili kering - dikisar
2 biji bawang besar} kisar
2 ulas bawang putih} kisar
Sedikit belacan } kisar
3 camca teh sos cili
3 camca teh sos tomato
½ sudu teh gula pasir 4 batang sawi
½ kati taugeh
2 pokok daun bawang
2 tangkai daun sup
5 biji tahu - goreng dan potong empat segi sederhana nipis.
5 biji cili masak
Limau kasturi
Sedikit bawang goreng
 
 
Cara:
 
 
Rebus udang basah terlebih dahulu. Kemudian toskan airnya asingkan ketepi. Ambil kepala udang dan kisar. Kemudian ambil air kepala udang tadi satukan dengan air rebusan yg sedia ada.
Panaskan minyak masak dan tumis bahan kisar seperti bawang merah/putih/belacan.
Setelah naik wanginya masukan air rebusan udang yang telah disimpan tadi.
Masukkan sos cili/tomato, garam, gula dan serbuk perasa.
Untuk sayuran tadi sawi dan taugeh hendak lah dicelur terlebih dahulu. Begitu juga dengan mi kuning.
Setelah selesai semuanya hidangkan bersama bawang goreng, daun bawang, hirisan tahu goreng dan daun sup. Perahkan limau kasturi.
 
 
Tambahan:
 
Segala bahan-bahan tertakluk kepada berapa orang yang hendak makan. Agak-agaklah.
Bahan-Bahan:
1 kati mi kuning
½ kati udang basah - bersaiz sederhana
10 tangkai cili kering - dikisar
2 biji bawang besar} kisar
2 ulas bawang putih} kisar
Sedikit belacan } kisar
3 camca teh sos cili
3 camca teh sos tomato
½ sudu teh gula pasir 4 batang sawi
½ kati taugeh
2 pokok daun bawang
2 tangkai daun sup
5 biji tahu - goreng dan potong empat segi sederhana nipis.
5 biji cili masak
Limau kasturi
Sedikit bawang goreng
Cara:
Rebus udang basah terlebih dahulu. Kemudian toskan airnya asingkan ketepi. Ambil kepala udang dan kisar. Kemudian ambil air kepala udang tadi satukan dengan air rebusan yg sedia ada.
Panaskan minyak masak dan tumis bahan kisar seperti bawang merah/putih/belacan.
Setelah naik wanginya masukan air rebusan udang yang telah disimpan tadi.
Masukkan sos cili/tomato, garam, gula dan serbuk perasa.
Untuk sayuran tadi sawi dan taugeh hendak lah dicelur terlebih dahulu. Begitu juga dengan mi kuning.
Setelah selesai semuanya hidangkan bersama bawang goreng, daun bawang, hirisan tahu goreng dan daun sup. Perahkan limau kasturi.
Tambahan:
Segala bahan-bahan tertakluk kepada berapa orang yang hendak makan. Agak-agaklah.

No comments:
Post a Comment