Friday, January 30, 2015

resepi cendol 400 orang



  • 1. Bahan-bahan ( 4-5 orang ) 1 cawan tepung beras 3 cawan air pandan secubit garam 1 sudu kecil air kapur sedikit pewarna hijau (option)
  • 2. Cara-cara masukkan semua bahan ke dalam periuk dan masak sehingga kental dan berkilat kacau selalu supaya tidak hangit sediakan bekas yang berisi air sejuk masukkan cendol ke dalam acuan muruku dan tekan ke dalam air sejuk kalau tak ada acuan muruku tekan di atas senduk yang berlubang simpan sekali dengan airnya di dalam peti ais.
  • 3. Bahan-bahan (400 orang) 1 peket tepung beras(500g) - disukat dgn mangkuk yg sesuai.(rata bukan mumbung ya!) 3 mangkuk yg sama air daun pandan.(7 helai daun pandan dikisar brsama air) 2 sudu makan mumbung(membukit) tepung ubi 1 sudu teh penuh kapur sireh 1 sudu teh penuh garam. sedikit pewrna hijau bahan2 utk kuah cendol; 250g gula merah timbang(yg dh siap dlm peket label hijau x sedap sbb warnanya kelabu n berpasir) 1 kg gula pasir dimasak bersama gula merah, daun pandan bersama 1 liter air hingga mendidih & gula hancur. sejukkan & tapis. 1 kilo pati santan - diguna mentah. garam secukup rasa.
  • 4. Cara-cara ampur sebati semua bahan dlm periuk.guna 21/2 mangkuk air pandan dulu. kalau ditapis lg bagus. kacau diatas api sederhana. jika adunan terlalu kental hingga susah hndak dikacau, bolehlah ditambahkan air pandan yg yg selebihnya tadi, atau air kosong. bila adunan sudah pekat / kental, bolehlah gunakan api yg paling kecik.. mula2 memang nmpak kental & berat, tp bila ia dah berkilat, ia akn jd brtambah ringan. bila adunan telah berkilat,(lebih kurang 40 mnt tempoh mengacau) boleh la dimasukkn kedalam acuan cendol,acuan muruku & seumpamanya. halakan terus acuan keatas semangkuk air minum dari peti sejuk.
  • 5.  simpanlah dlm peti sejuk bersama air rendamannya,& boleh digunakan bila2 masa. utk lebih tahan lama, campurkan ais ketul bersama cendol tu. bila hendak menghidang, campurkan bersama ais, cendol, air gula, santan & garam secukup rasa.ikutlah kemanisan yg dikehendaki.santan pun ikut suka masing2.boleh juga dicampur dgn susu cair @ susu segar jika x nak guna santan berlebihan. jgn lupa tambahkan garam utk menaikkan lemak air cendol kita.(rupanya kena bubuh agak banyak, baru terasa lemaknya, coz dulu2 akk bubuh sikit, then satu hari masa akk buat cendol di majlis walimah abang long, abang ngah akk telah menambah garam hingga agk2 terasa di lidah, memang berbeza rasanya. lebih sedap lg... utk sukatan air gula diatas mungkin dlm 2 sudu makan garam..

Thursday, January 29, 2015

daging salai masak lemak

Resepi Daging Salai Masak Lemak Cili Padi
Bahan-Bahan:
Bahan-bahan utama :
1 kg daging salai
15 biji belimbing buluh
4 batang serai dititik
Semangkuk santan segar
3 keping asam gelugor
Bahan-bahan kisar :
4 ulas bawang merah
Segenggam cili padi kampung (lebih pun boleh)
1 inci belacan
1 inci halia
2 inci kunyit hidup
Cara Penyediaan:
Masukkan kesemua bahan kisar kedalam periuk berserta daging salai dan renih sebentar sambil digaul dengan sudip
Tuangkan santan kedalam periuk bersama serai dan asam keping. Sentiasa kacau
Bubuh garam dan serbuk perasa jika suka
Apabila mendidih, masukkan pula belimbing dan kacau rata. Masak diatas api perlahan sehingga belimbing lembut

goreng kacang tanah

persedian untuk membuat apam balik...

hari ini penulis blog ingin belajar menggoreng kacang tanah...


1/2 kilo kacang tanah dibasuh
panaskann kuali, masukkan kacang dan kacau hingga gareng...lihatlah hasil yang diperolehi selepas setengah jam menggoreng..

nampaknya terlajak goreng ni...

kemudian tumbuk kacang ...

tumbuk guna lesung batu pun boleh juga..

tidak perlu terlalu hancur...



ok siap...esok penulis akan cuba membuat apam balik...
..


Friday, January 23, 2015

kek buah


Kek Buah Berkeju
Bahan-Bahan:-
240 g tepung gandum*
1 1/2 camca teh serbuk penaik*(*digaul dan ayak)
250 g gula halus
250 g mentega
230 g cream cheese
4 biji telur gred A (berat kurang lebih 60 g sebiji)
1 1/2 camca teh esen vanilla
140 g tepung gandum* (yang berasingan dari tepung di atas ya..)
300 g buah2an campuran (mix fruit)*
50 g kacang walnut, cincang kasar*(*disatukan dan gaul hingga rata) - xletak pon..
Cara-Cara:-
Panaskan oven pada suhu 170C. Lenser tin berukuran ( 10 x 10 x 3) inci dengan mentega dan alas dasarnya dengan kertas minyak. Ketepikan
Dalam mixing bowl, satukan mentega dan cream cheese, pukul hingga rata.
Masukkan gula dan esen vanilla. Pukul hingga putih.
Masukkan telur satu persatu sambil terus memukul hingga kembang dan gebu.
Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis.
Akhir sekali masukkan buah2an yg telah digaul dengan tepung, hingga habis. Gaul rata.
Tuang adunan ke dalam tin kek dan ratakan.
Bakar 50 - 55 minit.
(*Periksa dengan kaedah mencucuk lidi satu ke bahagian tengah kek dan jika keluar bersih, bermakna kek telah masak).
Keluarkan kek dan sejukkan 10 minit sebelum diterbalikkan ke atas jaringan. Sejukkan kek sepenuhnya sebelum dipotong...

sotong percik


Resepi Sotong Percik Bakar heart emoticon heart emoticon
Bahan2 :
1/2 kg sotong
serbuk kunyit
garam halus
Cara Penyediaan :
1) Cuci bersih sotong dan kelar permukaan badan sotong.
2) Gaulkan sotong dengan garam dan serbuk kunyit..bakar/panggang sampai masak. ( guna pemanggang ajaib lagi best)
3) Bila sotong dah masak boleh siramkan kuah percik tadi ke atas sotong..balik2 kan sampai percik agak garing..baki percik siram atas sotong masa hidang dlm pinggan nnti...
Bahan2 Percik :
2 batang serai (ketuk2 je)kalau nak bland pun boleh
*10 tangkai cili kering (potong pendek n rebus)
*sedikit belacan
*1 labu bawang besar
*2 - 3 inci kunyit hidup
*1 cawan santan cair
*1 sudu kecil jintan manis
* 4-5 tangkai cili padi
jus asam jawa/asam keping
1/2 cawan pati santan pekat
garam dan gula secukup rasa
1 helai daun kunyit
Cara Penyediaan :
- Kisarkan semua bahan * kemudian masukkan dalam kuali/periuk bersama serai yg diketuk.
-masak sampai agak2 nak pekat,masukkan jus asam jawa/asam keping, pati santan dan perasakan garam gula...biarkan mendidih...carik2n/hiris halus daun kunyit dalam percik (kalau nak ganti ngan daun limau purut pun boleh)
-bila dah masak boleh siram atas sotong bakar tadi.

ayam madu


AYAM MASAK MADU
Bahan-bahan:
500 gm ayam
3 sdb cili kisar
6 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih*
2 sdb cili sos
3 sdb madu
1 sdt serbuk lada hitam
2 biji cili merah (saya letak cili hijau)-dihiris
1 biji bawang besar (dihiris bulat)
Garam
air secukupnya
Cara:
1. Bahan yang bertanda * ditumbuk halus.
2. Ayam diletak garam kunyit, kemudian digoreng hingga warna keemasan.
3. Panaskan minyak, tumis bahan tumbuk hingga berminyak. Kemudian masukkan cili kisar biarkan sehingga cili masak.
4. Masukkan sos cili, madu dan sedikit air, biarkan mendidih.
5. Masukkan ayam, serbuk lada hitam, hirisan bawang besar dan hirisan cili. Gaul rata dan masak hingga pekat. Rasakan, dan jika perlu masukkan garam. Baruah diangkat untuk dihidangkan.
Like ·  · 

Thursday, January 22, 2015

menu dessert



Pappa ABC
Pappa ABC Special with Ice Cream
Tau Foo Fa King


 

P01. Pappa ABC
P02. Pappa ABC Special with Ice Cream 
P03. Pappa ABC Special with Durian Puree 
P04. Pappa ABC Special with Ketupat 
P05. Egg Pudding + Tau Foo Fa King 
P06. Tau Foo Fa King 
P07. Soya Milk Tong Yuen (3 pieces)
P08. Soya Milk Pandan Tong Yuen with Longan 
P09. Durian Mochi 
P10. Banana Split with Premium Ice Cream
P11. Pappa Premium Ice Cream
P12. Pumpkin Muffin with Vanilla Ice Cream 
P13. Muffin (1 piece)
P14. Muffin (3 pieces)


menu roti



Roti Stim wth Butter and Kaya

Roti Bakar with Butter and Kaya

Roti Kulit Stim with Margarine and Kaya
Pappa Wholemeal Bakar/Stim with Margarine and Kaya
Roti Stim with Chicken CurryPappa Bun (Hot from oven)
   

Side Order
Bread (1 Slice) - Steamed / Toast
Butter
Pappa Kaya

Take Away
Pappa Kaya
Strawberry Jam
B01.Roti Stim with Butter and Kaya
B02.Roti Bakar with Butter and Kaya
B03.Roti Kulit Bakar with Margarine and Kaya
B04.Roti Kulit Stim with Margarine and Kaya
B05.Roti Bakar Susu
B06.Roti Kulit Bakar with Peanut Sauce
B07.Roti Kulit Stim with Peanut Butter
B08.Roti Bakar with Margarine and Sugar
B09.Roti Stim with Margarine and Sugar
B10.Roti Bakar with Butter + Strawberry Jam 
B11.Roti Stim with Butter + Strawberry Jam 
B12Pappa Wholemeal Bakar with Margarine and Kaya
B13Pappa Wholemeal Stim with Margarine and Kaya
B14Roti Stim with Curry Chicken
B15Roti Bakar with Steamed Otak-Otak
B16Pappa Wholemeal Bakar with Otak-otak
B17Pappa Bun (Hot from oven)
B18Pappa Naan with Curry Sauce
B19Pappa Canai with Curry Sauce 
B20Pappa Canai with Vanilla Ice Cream + Banana
B21Pappa Canai with Otak-Otak
B222 Half Boiled Eggs

menu nasi



Pappa Chicken Rice
A Malaysian favorite dish that comes complete with tender boiled chicken, fragrant jasmine rice, chicken soup, bean sprouts and a dip combination
of chilli, ginger and dark soya sauce.
Pappa Nasi LemakOur Pappa Nasi Lemak recipe comes with aromatic coconut milk infused streamed rice served with curry chicken, friend anchovies, fried peanuts, hard boiled egg, spicy sambal and cucumber slices.
Pappa Nasi Kunyit with Curry Chicken.
Turmeric glutinous rice served with curry chicken, friend peanuts and cucumber slices.
   
Fried Rice Special with Fried Egg and Pappa Chicken Wings
Rice stir-fried with sweet corn, carrot, green peas, served with tomato and cucumber slices, fried egg, sambal and 2 pieces of crispy Pappa Chicken Wing
Fried Rice with Fried Egg
Rice stir-fried with sweet corn, carrot and green peas, served with tomato & cucumber slices, friend egg and sambal
Chicken Porridge
Congee cooked with chicken slices and topped with ginger and spring onions.


Side Orders
 Nasi Lemak - Rice Only
 Chicken Rice - Rice Only
 White Rice
 Curry Chicken
 Steamed Chicken
 Fried Egg
 Nasi Lemak Sambal
 Vegetarian Sambal