Tuesday, July 22, 2014

sambal udang petai

BAHAN-BAHANNYA :-)
20 ekor udang saiz besar, buang kulit dan tinggalkan ekornya, cuci dan toskan (tapi dya tak buang kepala & kulit pon)
4 papan petai, ambil isinya. (dya punye de 2 papan & beli lagi extra petai.nak kasi ummph)
1 biji bawang besar, hiris kasar
1/2 cawan jus asam jawa (atau ikut rasa)
3/4 cawan cili kisar (dya buat 40 batang cili kering dikisar)
Garam dan gula secukup rasa (@serbuk perasa)
sedikit sos tiram
secubit MEGGI SECUKUP RASA~
BAHAN KISAR HALUS :-)
1 biji bawang besar
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci belacan
Macammana nak lebur dalam kuali?
1- tumis bahan kisar halus smpai naik bau
2- masukkan cili kering yang dah dikisar & air asam jawa
3- masukkan bawang besar yang dihiris-tunggu sampai layu sikit
4- then letak garam, gula, sos tiram & Meggi secukup rasa....
5- masukkan petai - biakan sekejap untuk rasa & bau petai masuk dalam sambal tapi jangan lama sangat         nanti petai da tak rangup
6- masukkan udang. bila udang masak, angkat dan hidang bersama nasi panas..MARVELES YOU!

No comments:

Post a Comment