Wednesday, November 12, 2014

buat cendol


Bahan-bahan:
3/4 cawan tepung beras
1/4 cawan tepung jagung
3 cawan air  +  pandan 10 helai
1 sudu garam @ secukup rasa sudu kecil
1 sudu kecil (sudu kfc) serbuk kapur
Sedikit pewarna hijau

Cara-cara:
1.Satukan semua bahan di atas dan tapis.
2.Masak dalam kuali non-stick hingga kental dan berkilat.Biasanya mengambil masa 25-30 minit bergantung kepada kekuatan api dan ketebalan kuali.
3.Masuk dalam acuan cendol (acuan maruku atau sebarang jenis acuan yang sesuai.Flo guna sudip menggoreng yang berlubang), dan tekan dalam air sejuk (air dari peti sejuk).Pastikan bahagian bawah acuan tidak menyentuh air sejuk.
4.Simpan cendol bersama airnya di dalam peti sejuk (tak tahu berapa lama boleh tahan, mungkin seminggu je sebab tak ada bahan pengawet)
5.Boleh makan bersama santan pekat+gula merah, atau ais kacang..ikut suka.

No comments:

Post a Comment