Kuih Abuk-abuk / Tepung Gomak
 
 Bahan-Bahan "A"(inti)
 
 
 200 gm kacang hijau
 1 biji kelapa parut putih
 500 gm gula timbang/hitam (gula melaka pun boleh)
 300 gm gula pasir
 2 helai daun pandan
 
 Bahan-Bahan "B"(doh)
 500 gm tepung pulut
 100gm tepung gandum
 1 mangkuk air
 sedikit garam
 
 Bahan tabur:
 400 gm tepung kacang hijau
 
 
 Cara untuk Bahan "A"
 
 Kacang hijau direbus hingga kembang.Kemudian tumbuk sampai hancur.
 
 Gula timbang dimasak dengan 2 cawan air lalu ditapis. Tenggekkan kuali di atas api yang sederhana besarnya.
 
 Tuangkan air gula, kacang hijau, kelapa, daun pandan, gula pasir.
 Masak hingga pekat dan sebati. Angkat dan ketepikan.
 
 Cara untuk Bahan "B"
 
 Uli tepung pulut dan tepung gandum dengan air dan garam sehingga 
menjadi doh yang lembut. Ambil sedikit doh, leperkan dan masukkan inti 
kacang hijau dan bulat-bulatkan.
 
 Panaskan air dalam periuk dan 
masukkan bebola ini. Bila kuihnya timbul bermakna kuihnya sudah masak. 
Angkat dan golek-golekkan di atas tpg kacang hijau sambil ditekan 
sedikit agar menjadi leper.
 
 Panduan:
 ********
 Untuk 
membuat tpg kacang hijau yang di dalam bahan B, terlebih dahulu kacang 
hijaunya hendaklah dicuci bersih dan ditoskan. Kemudian disangai/sangar 
hingga kekuningan.
 
 Setelah itu barulah dikisar halus sendiri atau dihantar kekedai untuk dimesen halus.
 
 Ada juga serbuk kacang hijau segera dijual di kedai2.adakalanya susah nak jumpa.
 
 Bahan doh:
 **********
 tpg pulut bersifat liat dan kenyal pabila diadun.oleh sebab itu kena campur tpg gandum sikit supaya kurang liatnya.
Like ·  · Share · 23814223 · 5
Kuih Abuk-abuk / Tepung Gomak
 
Bahan-Bahan "A"(inti)
 
 
200 gm kacang hijau
1 biji kelapa parut putih
500 gm gula timbang/hitam (gula melaka pun boleh)
300 gm gula pasir
2 helai daun pandan
 
Bahan-Bahan "B"(doh)
500 gm tepung pulut
100gm tepung gandum
1 mangkuk air
sedikit garam
 
Bahan tabur:
400 gm tepung kacang hijau
 
 
Cara untuk Bahan "A"
 
Kacang hijau direbus hingga kembang.Kemudian tumbuk sampai hancur.
 
Gula timbang dimasak dengan 2 cawan air lalu ditapis. Tenggekkan kuali di atas api yang sederhana besarnya.
 
Tuangkan air gula, kacang hijau, kelapa, daun pandan, gula pasir.
Masak hingga pekat dan sebati. Angkat dan ketepikan.
 
Cara untuk Bahan "B"
 
Uli tepung pulut dan tepung gandum dengan air dan garam sehingga menjadi doh yang lembut. Ambil sedikit doh, leperkan dan masukkan inti kacang hijau dan bulat-bulatkan.
 
Panaskan air dalam periuk dan masukkan bebola ini. Bila kuihnya timbul bermakna kuihnya sudah masak. Angkat dan golek-golekkan di atas tpg kacang hijau sambil ditekan sedikit agar menjadi leper.
 
Panduan:
********
Untuk membuat tpg kacang hijau yang di dalam bahan B, terlebih dahulu kacang hijaunya hendaklah dicuci bersih dan ditoskan. Kemudian disangai/sangar hingga kekuningan.
 
Setelah itu barulah dikisar halus sendiri atau dihantar kekedai untuk dimesen halus.
 
Ada juga serbuk kacang hijau segera dijual di kedai2.adakalanya susah nak jumpa.
 
Bahan doh:
**********
tpg pulut bersifat liat dan kenyal pabila diadun.oleh sebab itu kena campur tpg gandum sikit supaya kurang liatnya.
Bahan-Bahan "A"(inti)
200 gm kacang hijau
1 biji kelapa parut putih
500 gm gula timbang/hitam (gula melaka pun boleh)
300 gm gula pasir
2 helai daun pandan
Bahan-Bahan "B"(doh)
500 gm tepung pulut
100gm tepung gandum
1 mangkuk air
sedikit garam
Bahan tabur:
400 gm tepung kacang hijau
Cara untuk Bahan "A"
Kacang hijau direbus hingga kembang.Kemudian tumbuk sampai hancur.
Gula timbang dimasak dengan 2 cawan air lalu ditapis. Tenggekkan kuali di atas api yang sederhana besarnya.
Tuangkan air gula, kacang hijau, kelapa, daun pandan, gula pasir.
Masak hingga pekat dan sebati. Angkat dan ketepikan.
Cara untuk Bahan "B"
Uli tepung pulut dan tepung gandum dengan air dan garam sehingga menjadi doh yang lembut. Ambil sedikit doh, leperkan dan masukkan inti kacang hijau dan bulat-bulatkan.
Panaskan air dalam periuk dan masukkan bebola ini. Bila kuihnya timbul bermakna kuihnya sudah masak. Angkat dan golek-golekkan di atas tpg kacang hijau sambil ditekan sedikit agar menjadi leper.
Panduan:
********
Untuk membuat tpg kacang hijau yang di dalam bahan B, terlebih dahulu kacang hijaunya hendaklah dicuci bersih dan ditoskan. Kemudian disangai/sangar hingga kekuningan.
Setelah itu barulah dikisar halus sendiri atau dihantar kekedai untuk dimesen halus.
Ada juga serbuk kacang hijau segera dijual di kedai2.adakalanya susah nak jumpa.
Bahan doh:
**********
tpg pulut bersifat liat dan kenyal pabila diadun.oleh sebab itu kena campur tpg gandum sikit supaya kurang liatnya.

No comments:
Post a Comment