RESEPI PAU 
 
 
 BAHAN: 
 -500GM TEP PAU BLUE KEY 
 -½ camb yis mauripan 
 -1/2 cawan gula bancuh dgn 260ml air 
 -1/4 cawan lemak sayur 
 -1 camt pelembut roti 
 -1/2 camt ammonia bikarbonat(ut elak pau dr kecut apabila masak pau juga lebih gebu kulit pau juga berkilat) 
 
 
 Cara: 
 -gaulkan kesemua bahan kecuali air 
 -setelah rata masukan air uli- jadi doh yang lembut dan kenyal doh boleh di renggangkan seperti 
 -doh roti canai. 
 -bahagikan doh 1 ketul 40gm dan bentukan bulat2 setelah selesai kesemuanya 
 -pepetkan doh dgn menggelek masukan inti kesukaan tutup dgn kemas 
 -kemudian dibiarkan sehingga betul2 kembang lebih kurang 40-45 minit 
 - kukus lebih kurang 10 minit. 
 Nota: semasa mengukus pau bungkus tudung penggukus gdn tuala menghalang dr wap air jatuh atas pau.
RESEPI PAU 
 
 
BAHAN:
-500GM TEP PAU BLUE KEY
-½ camb yis mauripan
-1/2 cawan gula bancuh dgn 260ml air
-1/4 cawan lemak sayur
-1 camt pelembut roti
-1/2 camt ammonia bikarbonat(ut elak pau dr kecut apabila masak pau juga lebih gebu kulit pau juga berkilat)
 
 
Cara:
-gaulkan kesemua bahan kecuali air
-setelah rata masukan air uli- jadi doh yang lembut dan kenyal doh boleh di renggangkan seperti
-doh roti canai.
-bahagikan doh 1 ketul 40gm dan bentukan bulat2 setelah selesai kesemuanya
-pepetkan doh dgn menggelek masukan inti kesukaan tutup dgn kemas
-kemudian dibiarkan sehingga betul2 kembang lebih kurang 40-45 minit
- kukus lebih kurang 10 minit.
Nota: semasa mengukus pau bungkus tudung penggukus gdn tuala menghalang dr wap air jatuh atas pau.
BAHAN:
-500GM TEP PAU BLUE KEY
-½ camb yis mauripan
-1/2 cawan gula bancuh dgn 260ml air
-1/4 cawan lemak sayur
-1 camt pelembut roti
-1/2 camt ammonia bikarbonat(ut elak pau dr kecut apabila masak pau juga lebih gebu kulit pau juga berkilat)
Cara:
-gaulkan kesemua bahan kecuali air
-setelah rata masukan air uli- jadi doh yang lembut dan kenyal doh boleh di renggangkan seperti
-doh roti canai.
-bahagikan doh 1 ketul 40gm dan bentukan bulat2 setelah selesai kesemuanya
-pepetkan doh dgn menggelek masukan inti kesukaan tutup dgn kemas
-kemudian dibiarkan sehingga betul2 kembang lebih kurang 40-45 minit
- kukus lebih kurang 10 minit.
Nota: semasa mengukus pau bungkus tudung penggukus gdn tuala menghalang dr wap air jatuh atas pau.

No comments:
Post a Comment