Resepi Aiskrim
Bahan2:
1 biji telur
1 tin susu cair
Suku tin susu pekat (resepi asal 1/2 tin, sy guna suku tin pun masih manis.. so moh kite kurangkan lagi)
1 sudu kecil vanila (atau 1 tudung botol vanila tu je)
1 sudu besar ovalette (kena hati2.. cari yang halal ye)
1 tin susu cair
Suku tin susu pekat (resepi asal 1/2 tin, sy guna suku tin pun masih manis.. so moh kite kurangkan lagi)
1 sudu kecil vanila (atau 1 tudung botol vanila tu je)
1 sudu besar ovalette (kena hati2.. cari yang halal ye)
Bahan2
Cara membuat:
1. Masukkan kesemua bahan2 ke dalam mangkuk adunan.
2. Pukul selama 15-20min. Adunan akan mengembang jadi macam tekstur aiskrim.
3. Asingkan ke dalam beberapa mangkuk untuk meletak perasa.
2. Pukul selama 15-20min. Adunan akan mengembang jadi macam tekstur aiskrim.
3. Asingkan ke dalam beberapa mangkuk untuk meletak perasa.
Bahan perasa:
1. Coklat emulco (tambah chocolate rice di dalam adunan).
2. Strawberi emulco (campur pewarna pink bagi jadi warna pink cantik)
3. Rasa vanila je (tak tambah perasa atau pewarna cuma letak chocolate chips)
2. Strawberi emulco (campur pewarna pink bagi jadi warna pink cantik)
3. Rasa vanila je (tak tambah perasa atau pewarna cuma letak chocolate chips)
Cara buat:
1. Masuk perasa ke dalam mangkuk berasingan.
2. Masukkan semua ke dalam tupperware atau apa2 bekas.
3. Simpan beku selama at least 1 malam
2. Masukkan semua ke dalam tupperware atau apa2 bekas.
3. Simpan beku selama at least 1 malam
No comments:
Post a Comment