Monday, April 27, 2015

daging bakar air asam

DAGING BAKAR CICAH AIR ASAM
Bahan untuk Daging:
1 kg daging lembu
50 gm bawang besar - dikisar halus
20 gm bawang putih - dikisar halus
10 gm serbuk kari
10 gm halia - dikisar halus
Garam - secukup rasa
Serbuk perasa - secukup rasa
Cara membuatnya:
1. Kisar hingga halus bawang putih, bawang merah, serbuk kari dan halia.
2. Gaulkan sebati dengan daging dan masukkan garam dan serbuk perasa secukup rasa
3. Perapkan daging selama 2 jam
4. Setelah itu, daging hendaklah dibakar selama 30 minit dengan suhu 180C atau sehingga masak
Bahan untuk Air Asam Jawa :
Air asam jawa
1 biji bawang besar - dipotong kecil
2 biji lada merah - dipotong kecil
2 biji lada hijau - dipotong kecil
1 biji tomato - dipotong kecil
10 biji cili padi - dipotong kecil
10 gm belacan - dibakar / digoreng
Garam - secukup rasa
Gula - secukup rasa
Limau nipis
Cara membuatnya:
1. Kesemua bahan yang dipotong kecil dicampurkan kedalam air asam jawa.
2. Masukkan garam, gula, belacan dan air perahan limau nipis secukup rasa.
3. Semua bahan digaul rata
4. Setelah itu, bolehlah dihidangkan sebagai pencicah kepada daging bakar tadi.
Selamat Mencuba

No comments:

Post a Comment