Ayam Goreng Berempah
 
 
 Bahan-bahan:
 
 1 ekor ayam ~ potong kecil, bersih dan toskan
 5 ulas bawang putih**
 2 biji bawang besar**
 1 inci halia**
 5 batang serai**
 1 sudu besar ketumbar(sangai/goreng tanpa minyak)**
 **ditumbuk atau dikisar kering
 1 sudu besar serbuk kari ayam/daging
 1 sudu besar serbuk cili
 1 sudu teh serbuk kunyit
 3 sudu besar tepung jagung
 1 biji telur
 1 tangkai daun kari
 Minyak untuk menggoreng.
 Garam secukup rasa
 
 Cara penyediaan:
 
 1. Ayam yang telah dibersihkan digaul dengan bahan yang telah dikisar/ditumbuk dan daun kari, lalu diperap.
 2. Kemudian goreng ayam hingga kekuningan atau garing.
 — with Zulkhairi Yahya.
Ayam Goreng Berempah
 
 
Bahan-bahan:
 
1 ekor ayam ~ potong kecil, bersih dan toskan
5 ulas bawang putih**
2 biji bawang besar**
1 inci halia**
5 batang serai**
1 sudu besar ketumbar(sangai/goreng tanpa minyak)**
**ditumbuk atau dikisar kering
1 sudu besar serbuk kari ayam/daging
1 sudu besar serbuk cili
1 sudu teh serbuk kunyit
3 sudu besar tepung jagung
1 biji telur
1 tangkai daun kari
Minyak untuk menggoreng.
Garam secukup rasa
 
Cara penyediaan:
 
1. Ayam yang telah dibersihkan digaul dengan bahan yang telah dikisar/ditumbuk dan daun kari, lalu diperap.
2. Kemudian goreng ayam hingga kekuningan atau garing.
 — with Zulkhairi Yahya.Bahan-bahan:
1 ekor ayam ~ potong kecil, bersih dan toskan
5 ulas bawang putih**
2 biji bawang besar**
1 inci halia**
5 batang serai**
1 sudu besar ketumbar(sangai/goreng tanpa minyak)**
**ditumbuk atau dikisar kering
1 sudu besar serbuk kari ayam/daging
1 sudu besar serbuk cili
1 sudu teh serbuk kunyit
3 sudu besar tepung jagung
1 biji telur
1 tangkai daun kari
Minyak untuk menggoreng.
Garam secukup rasa
Cara penyediaan:
1. Ayam yang telah dibersihkan digaul dengan bahan yang telah dikisar/ditumbuk dan daun kari, lalu diperap.
2. Kemudian goreng ayam hingga kekuningan atau garing.

No comments:
Post a Comment