
Bahan2nya
1 mangkuk telor ayam
tiga suku mangkuk tepong gandum
1 mangkuk gula (Kjee kurangkan dua sudu besar)
1 mangkuk pati santan
10 helai daun pandan yang tua
minyak sapi
acuan kuih bakar
Cara
Daun pandan dicuci bersih, racik dan dikisar guna air sedikit
 sahaja. Cukup untuk gerakkan mesin pengisar. Kemudian ditapis airnya 
dan dicampur bersama santan. Kalau guna daun pandan yang hijau dan tua, 
tidak perlu tambah pewarna. Kjee tidak suka tambah. Biarkan dalam warna 
asal. Suka sangat baunya.
Satu mangkuk telor diblend bersama gula. Ini kerja mudah. 
Kerja tak mudah, telor dipukul sampai kembang guna whisk kemudian 
masukkan gula dan pukul lagi sampai kembang.
Kemudian masukkan santan yang telah dicampur dengan pati daun
 pandan. Kacau rata dan masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil 
dikacau dengan whisk. Jaga jangan bergentel. Kalau bergentel, tapis 
adunan.
Panaskan oven 180 darjah.
Kjee guna acuan kuih bakar tembaga. Panaskan acuan itu diatas
 dapur gas. Kecikkan api dan bubuh setengah suduh besar minyak sapi. 
Kalau suka boleh guna majerin tetapi rasanya masin. Apabila minyak sapi 
cair, perlahankan sedikit api. 
Kacau adunan tadi hingga sebati dan tuangkan hingga ke paras 
tiga suku acuan kuih bakar. Jangan penuh sangat. Masak atas dapur gas 
sampai tepinya agak berkerak. Kemudian dibakar selama 25 minit atau 
hingga masak. Sejukkan sebelum dipotong.

No comments:
Post a Comment