Tuesday, July 1, 2014

talam ubi kayu

 
Bahan;
350 gm ubi kayu parut yg dah diperah sikit airnya
50 ml santan pekat
150 ml air
125 gm gula halus
(tadi ada banyak santan kita letak 100 ml santan dan 100 ml air)
- campur semua bahan ni..kacau sampai nak masak , dan ratakan dalam loyang 8 in bulat -kukus 20 minit

Bahan atas-putih
50 gm t/beras
25 gm tepung ubi
25 gm tepung gandum
1 st garam
150 ml santan pekat
350 ml air
- gaul semua, tapis, kacau kejap atas api- naik wap dan tuang atas adunan ubi yg dah masak tadi,,,kukus lagi 25 minit..
nak cepat sejuk buat macam SAG cerita kat atas tu.
Selamat mencuba.- tak payah pergi kelas..ikut je betul-betul..in sya Allah jadi..mulakan dengan Bismillah ye.

No comments:

Post a Comment