Tuesday, October 27, 2015

daging bakar cicah air asam


DAGING BAKAR CICAH AIR ASAM
Bahan untuk Daging:
1 kg daging lembu
50 gm bawang besar - dikisar halus
20 gm bawang putih - dikisar halus
10 gm serbuk kari
10 gm halia - dikisar halus
Garam - secukup rasa
Serbuk perasa - secukup rasa
Cara membuatnya:
1. Kisar hingga halus bawang putih, bawang merah, serbuk kari dan halia.
2. Gaulkan sebati dengan daging dan masukkan garam dan serbuk perasa secukup rasa
3. Perapkan daging selama 2 jam
4. Setelah itu, daging hendaklah dibakar selama 30 minit dengan suhu 180C atau sehingga masak
Bahan untuk Air Asam Jawa :
Air asam jawa
1 biji bawang besar - dipotong kecil
2 biji lada merah - dipotong kecil
2 biji lada hijau - dipotong kecil
1 biji tomato - dipotong kecil
10 biji cili padi - dipotong kecil
10 gm belacan - dibakar / digoreng
Garam - secukup rasa
Gula - secukup rasa
Limau nipis
Cara membuatnya:
1. Kesemua bahan yang dipotong kecil dicampurkan kedalam air asam jawa.
2. Masukkan garam, gula, belacan dan air perahan limau nipis secukup rasa.
3. Semua bahan digaul rata
4. Setelah itu, bolehlah dihidangkan sebagai pencicah kepada daging bakar tadi.
Selamat Mencuba heart emoticon wink emoticon

Friday, October 23, 2015

lepat keledek



BAHAN-BAHAN:
  • 1 biji keledek merah | direbus dan dilecekkan 
  • 500 ml santan
  • 100 gm tepung beras
  • 2 sudu makan marjerin | dicairkan
  • 120 gm gula
  • Secubit garam
  • Daun pisang | untuk membungkus
 CARA MEMASAK:
1. Campurkan kesemua bahan dalam periuk dan kacau di atas api hingga pekat.
2. Ambil daun pisang yang siap digunting dan sapukan sedikit minyak di atasnya.
3. Ambil satu sudu besar adunan tadi dan letakkan di atas daun pisang.
4. Lipat kemas daun pisang seperti membuat lepat.
5. Sediakan kukusan dan kukus selama 20 minit.

Friday, October 16, 2015

KUIH SERABAI

BAHAN-BAHAN KUIH SERABAI :-)
125 gram tepung beras
75 gram nasi sejuk
325 ml santan segar
1/2 camca teh instant yeast
1/4 camca teh garam

BAHAN-BAHAN KUAH :-)
1 cawan santan
1/2 cawan air
3 camca besar hirisan gula melaka
1 camca besar gula pasir
1 helai daun pandan, disimpul
3 ulas durian
Secubit garam
1 camca besar tepung gandum*
3 camca besar air*(*disatukan dan kacau rata)

CARA MEMBUATNYA :-)

  1. UNTUK ADUNAN KUIH SERABAI :- Kisar nasi sejuk dengan 100 ml santan. baki santan dipanaskan hingga suam, tak perlu sampai mendidih. Dalam satu bekas, masukkan tepung beras, instant yeast dan garam, gaul rata. Tuang nasi kisar, gaul dan masukkan santan suam. Kacau dengan whisk hingga bancuhan rata dan licin. Tutup permukaan mangkuk dan perap selama 2 jam. Ketepikan.
  2. UNTUK KUAH DURIAN :- Masak gula melaka, gula pasir dengan 1/2 cawan air hingga gula larut. Tapiskan ke dalam periuk. Masukkan daun pandan, secubit garam dan santan. Kacau dan biar mendidih. Tambah isi durian dan masak sekejap. Masukkan bancuhan tepung gandum, kacau rata dan masak dengan api kecil hingga pekat, Rasa dan jika anda suka manis, boleh tambah gula. Matikan api dan ketepikan.
  3. UNTUK KUIH SERABAI :- Panaskan acuan kuih serabai, guna api kecil. Lenser (atau orang Johor panggil 'selet') dengan sedikit minyak masak rata2. Adunan serabai dikacau sekejap, kemudian sedukkan ke dalam acuan tadi. Pastikan jangan penuh sangat, sebab kuih serabai akan naik seperti kuih apam. Tutup permukaan acuan dengan tudung periuk, kalau dapat guna yang tutup kaca macam dalam gambar.
  4. Permukaan kuih akan berbuih2 dan biarkan hingga ia kering, tu tanda kuih anda dah cukup masak. Berhati2 keluarkan kuih dari acuan, guna lidi sate bersih untuk melonggarkan kuih serabai dari acuan. Buat kaedah sama hingga adunan habis. Jika ada kerak2 yang tertinggal dalam acuan, bersihkan dahulu, baru lenser dengan sedikit minyak.
  5. CARA MENGHIDANG :- Sediakan piring sesuai. Taruk 2 atau 3 keping kuih serabai dan tuangkan kuah durian atasnya. Hidangkan segera...Selamat mencuba!!...

Monday, October 5, 2015

sambal belacan sedap




                                                                                   

petua sambal belacan sedap

semua bilangan cili kena ganjil

5 tangkai cili hidup
dan 11 tangkai cili padi
atau 
3 tangkai cili hidup
7 tangkai cili padi
yang penting
bilangan mesti ganjil
belacan bakar garing
atau goreng tanpa minyak
atau dengan sedikit minyak